Columns & opinie
Brief: Godsdienstwetenschappen
donderdag 5 december 2013

In reactie op het artikel ‘Godsdienstwetenschappen gaat reorganiseren’, uiten wij opnieuw onze zorgen. De uitspraken die decaan Van den Doel in het artikel doet getuigen van een neerbuigende en ongeïnteresseerde houding tegenover de studenten aan ons instituut, maar ook tegenover studenten in het algemeen.

Wij wijzen hierbij graag op de uitspraak: “Dat is te ingewikkeld voor Mare”. Onder de leiding van Van den Doel is de besluitvorming ontransparant, de communicatie nihil, is er geen sprake van bereidwilligheid de studenten aan te horen en er wordt met dedain op de studentengeleding neergekeken.

Deze problematiek is bovendien niet alleen bij godsdienstwetenschappen aan de orde. Ook bij eerdere reorganisaties binnen geesteswetenschappen is de studentengeleding verwaarloosd, werd zij nauwelijks gehoord of serieus genomen en werden loze beloften gedaan. Zo is de studenten van Hebreeuwse en Joodse studies beloofd dat ondanks het feit dat hun studie zou verdwijnen, de expertise behouden zou worden.

Een aanzienlijk deel van die expertise is tot op heden te vinden in het instituut voor Godsdienstwetenschappen, maar zal na de reorganisatie waarschijnlijk praktisch verdwenen zijn. Dit doet ons afvragen in hoeverre de belangen van de studenten een rol spelen in de beslissingen van het faculteitsbestuur.

Zeer opvallend vinden wij dat Van den Doel in de veronderstelling lijkt te verkeren dat de Notie van Treurnis die wij als reactie bovengenoemde zaken schreven, slechts aan de Rector Magnificus is gericht.

Dit ondanks het feit dat Decaan Van den Doel zowel genoemd wordt in de aanhef, als de Notie in tweevoud heeft ontvangen. Op onze website www.tfls.nl is de volledige Notie te lezen.

Wij zouden graag een verklaring zien voor het tot op heden uitblijven van reactie vanuit het faculteitsbestuur en Decaan van der Doel.

Maar ja, die verklaring zal dan wel weer te ingewikkeld zijn voor in de Mare

Bestuur T.F.L.S.

Studievereniging Godsdienst­wetenschappen