Nieuws
Auteurschap te koop
Chinese bureaus verkopen het auteurschap van wetenschappelijke artikelen, ontdekte Science.
donderdag 5 december 2013

‘Het is ongelofelijk! Je kunt SCI-artikelen publiceren zonder experimenten te doen’, adverteert een Chinese website. Het Amerikaanse tijdschrift Science ging undercover, en vond maar liefst 22 bureautjes die (co-)auteurschap in wetenschappelijke vakbladen verkochten.

Even een stapje terug: SCI staat voor Scientific Citation Index. Wetenschappers worden deels afgerekend op hun publicaties: hoe vaak ze geciteerd zijn, en of ze in bladen staan die veel geciteerd worden. De enige citaties die tellen, staan in de paar duizend vakbladen die onder de loep van de SCI zitten.

Normaal gesproken doe je een experiment, bedrijf je statistiek, schrijf je een stuk over en stuur je dat naar een vakblad. Als je echter een zak geld meeneemt, kun je al dat lastige werk overslaan. Science kon zo aanschuiven bovenaan een stuk in het International Journal of Biochemistry & Cell Biology. Voor de kenners: dat blad wordt uitgegeven door Elsevier en heeft een impact factor van 4,9.

Onduidelijk is of de research in kwestie daadwerkelijk is uitgevoerd, maar er is in elk geval een Chinees die het artikel heeft geschreven en het geaccepteerd heeft gekregen, en in ruil voor geld mag je gedeelde eerste auteur zijn. Hoeveel geld? Voor 90.000 yuan (zo’n elfduizend euro) staat het artikel ook op jouw publicatielijst. Waarom zou je dat doen? Sommige instituten belonen mooie publicaties met een fors geldbedrag voor de onderzoekers, dus dat helpt. Als het stuk vervolgens geciteerd wordt, stijgt je h-index, en dat helpt weer in beoordelingsprocedures en beursaanvragen. BB