Studentenleven
Fanatiek
woensdag 27 november 2013

Weet je wat ik echt heerlijk vind aan Nederland? Vieren. Gewoon, dingen vieren. Omdat dat altijd veel fanatieker gebeurt. Of het nou om feestdagen, voetbal of troonswisselingen gaat, alles gaat steevast met méér gepaard: meer enthousiasme, meer overgave, meer vlaggetjes en meer bier.

Zo ook dus Sinterklaas. Ik weet dat Nederlanders dat een oer-Hollands* familiefeest vinden en alles, maar even ter herinnering: de goedheilig man is er ook in Vlaamse versie. Alleen dan een dag later. In Vlaanderen werkt ie namelijk op zijn verjaardag, jawel. In het zwart*, ongetwijfeld.

Laatst was ik toevallig aanwezig bij een intocht van Sinterklaas. En dat werd, zoals verwacht, een stuk uitbundiger gevierd dan in mijn vaderland. De basiselementen waren dezelfde, maar wat ik juist leuk vond was dat ook de verplichte veiligheidsmaatregelen helemaal in een Sinterklaasjasje waren gestoken. Zo werd de Sint voorgegaan door een heus politie-escort, inclusief Politie-Piet* aan het stuur en allemaal andere Pieten die uit de ramen zaten om snoepgoed te strooien. Verderop stond een ambulance, omringd door echte verplegers verkleed als Ambulance-Piet*. Het zit ‘m in de details, en ik vond het helemaal fantastisch.

Ik had dan ook een paar foto’s genomen om achteraf op Facebook te plaatsen, om mijn native people* te informeren dat ook dit feest way beter gevierd werd in Nederland. Op het laatste moment werd ik echter ineens door twijfel overvallen. Alle mogelijke ‘Zwarte Piet is racistisch!’-comments* van Nederlandse vrienden trokken namelijk al bij voorbaat aan mijn netvlies voorbij. Shit. Ik wilde de foto’s wel graag posten, maar had geen zin in de ontwikkeling van (alweer) een hele virtuele discussie hierover. Mijn enige bedoeling was om mijn Vlaamse vrienden iets grappigs te laten zien. Dilemma.

Uiteindelijk heb ik er dan maar een disclaimer bij geschreven. Om het allemaal goed uitgelegd te krijgen en zeker niemand tegen de schenen te schoppen had ik echter zoveel woorden nodig dat ie langer bleek dan het originele bericht. Zo ver is het dus al gekomen, dat Pieten-foto’s* disclaimers nodig hebben om verbale agressie te vermijden. Juist die eigenschap, dat fanatieke, die ik aan mijn Vlaamse vrienden wou laten zien bleek er dus uiteindelijk voor te zorgen dat ik dat bijna niet meer kon.

Dus weet je wat ik echt vreselijk vind aan Nederland? Zeiken. Gewoon, over dingen zeiken. Omdat dat altijd veel fanatieker gebeurt. Of het nou om feestdagen, voetbal of troonswisselingen gaat, alles gaat steevast met méér gepaard: meer agressie, meer overgave, meer demonstraties en meer passief agressieve reacties op Facebook.

Talitha Dehaene

* Disclaimer: deze column is op geen enkele manier als een (in)directe verwijzing naar de traditie van Zwarte Piet bedoeld, noch als een bevestiging of aanmoediging van deze al dan niet racistische praktijk. Gaarne geen boze lezersbrieven. Thanks.