Nieuws
'Behoud buitenlandse studenten'
Minister van Onderwijs Jet Bussemaker heeft samen met VSNU-voorzitter Karl Dittrich vrijdag het actieplan Make it in the Netherlands gepresenteerd. Hiermee wil zij meer internationale studenten in Nederland houden.
woensdag 27 november 2013

Het aanbod van Engelstalig onderwijs trekt internationale studenten naar Nederland. De overheid wil hen al langer aan zich binden. ‘Het is heel belangrijk dat de internationale studenten hier blijven, want het mes snijdt dan aan alle kanten. Zij nemen hun kennis en netwerken mee. En we kunnen ze gebruiken in bijvoorbeeld de technieksector’, zegt de woordvoerder van de VSNU.

Momenteel blijven te weinig internationale studenten hangen op de Nederlandse arbeidsmarkt. In potentie wil zeventig procent in Nederland blijven, maar uit cijfers blijkt dat zich tussen de 19 en 27 procent hier vestigt.

In het actieplan staat dat ‘alles begint met taal’. Daarom krijgen de buitenlandse studenten een taalcursus aangeboden om het Nederlands onder de knie te krijgen. Maarten Derksen, bestuurslid van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is positief over het plan. ‘Het neemt de taalbarrières weg, waardoor het eenvoudiger is om te integreren.’

Daarnaast zet de minister in op promotie van studie en carrière. Dit moet internationale studenten bewust maken van het feit dat zij aan de slag kunnen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ook vraagt zij actie van studenten en studentenverenigingen. Met een buddyprogramma kunnen de internationale studenten wegwijs worden gemaakt in Nederland. ‘Het is geen verplichting voor studenten, maar het plan moet wel aan de man worden gebracht. Ook voor Nederlandse studenten kan het een verrijking zijn’, zegt Derksen. SE