Nieuws
Kabinet houdt vast aan bijverdiengrens
Minister Bussemaker van onderwijs is niet plan om de bijverdiengrens voor studenten te verhogen. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat studenten wel wat meer mogen gaan bijverdienen voordat ze gaan betalen voor hun ov-kaart en hun teveel verkregen beurs moeten terugstorten.
donderdag 7 november 2013

Zeker als het sociaal leenstelsel doorgaat mag de grens die in 2013 op € 13.530,90 is gesteld wel wat opgerekt, of zelfs worden afgeschaft.

Studenten ontvangen als het stelsel doorgaat geen basisbeurs meer. Thuiswonenden krijgen 1200 euro minder, uitwonenden gaan er 3200 euro op achteruit. Dus ter compensatie meer mogen bijverdienen ligt voor de hand, vinden Kamerleden.

Maar het kabinet wil daar niet aan. Zeker niet nu er in 2014 wellicht slechts in de masterfase een sociaal leenstelsel komt. ‘Zolang studenten aanspraak blijven maken op een aanvullende beurs en het studentenreisrecht, en in de bachelorfase ook nog een basisbeurs krijgen, ligt het in de rede om rekening houden met de inkomsten van de student’, schrijft Bussemaker aan de Kamer. Bovendien vindt ze dat ‘de bijverdiengrens ruim is gesteld.’

Daarnaast hoeft een student die de grens passeert alleen het teveel ontvangen bedrag terug te betalen. Dus een overschrijding van 200 euro betekent 200 euro inleveren. De afgelopen jaren kwamen veel studenten in de problemen omdat zij een forse naheffing kregen van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Deze studenten waren uitgegaan van een netto-inkomen terwijl de dienst uit ging van een brutobedrag. VB