Nieuws
Ontslag was rechtmatig
De bezwaren van medisch farmacologe Melly Oitzl tegen haar ontslag zijn ongegrond, aldus de rechter.
donderdag 31 oktober 2013

In mei 2011 maakte de bètafaculteit bekend dat ze de afdeling Medische Farmacologie van het farmacologie-instituut LACDR wilde opheffen. Een deel van de medewerkers kon terecht bij het Leids Universitair Medisch Centrum, maar daar was voor onderzoeker Melly Oitzl geen plaats. In plaats van herplaatsing volgde een strijd die eindigde voor de rechter. Die riep de beide partijen op om eerst te proberen via bemiddeling tot een compromis te komen, maar de universiteit zag daarvan af.

Deze maand kwam rechtbank in Alkmaar alsnog met een uitspraak. Oitzls beroep tegen het opheffen van haar functie is ongegrond, concludeerde de rechter. De Universiteit Leiden heeft geen regels overtreden bij de reorganisatie, en ‘heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat de gemaakte keuzes op zakelijke en objectieve gronden berusten’, aldus de uitspraak.

Bij uitspraken van de rechtbank is het mogelijk om in hoger beroep te gaan, maar Oitzl is dat niet van plan. ‘We zijn nu al twee en een half jaar verder; voordat de zaak in hoger beroep voorkomt, duurt het nog twee jaar langer. Ik heb de energie en de financiën niet om dat te doen’, aldus de in Oostenrijk geboren wetenschapper, ‘en mijn carrière krijg ik er niet mee terug.’ Oitzl blijft wel aangesteld als bijzonder hoogleraar cognitieve neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. BB