Nieuws
Bussemaker blijft voor BSA
donderdag 31 oktober 2013

Als je dan toch een bindend studieadvies invoert aan alle universiteiten, zou het mooi zijn als er iets van bewijs is dat dat ook werkt.

In het onderwijsvakblad Studies in Higher Education verscheen eerder dit jaar een studie naar psychologiestudenten aan de Erasmus Universiteit. Daaruit bleek dat de studenten het niet beter gingen doen na een ingevoerd bsa. Wellicht kwam dat omdat ze zich meer richtten op het halen van veertig punten dan op het volgen van hun studie, opperden de onderzoekers.

D66-kamerlid en Leidenaar Paul van Meenen wilde van onderwijsminister Bussemaker weten wat die ervan vond. In een serie Kamervragen vroeg hij of de studie gevolgen zou hebben voor het beleid, en of Nederland niet was doorgeslagen in het rendementsdenken.

Dinsdag kwamen de antwoorden, en die luiden respectievelijk ‘nee’ en ‘nee.’ Andere bsa-pilotstudies waren juist wel positief, en dat studievoortgang van groot belang is voor de kwaliteit van het onderwijs. Persoonlijke ontplooiing en de vorming van maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef zijn niet in het gedrang, volgens de minister. BB