Studentenleven
Column: Een koran voor Sinterklaas
woensdag 30 oktober 2013

Een half jaar geleden schreef ik een wat bozig artikel over Scientology.

The Master draaide net in de bioscoop, waarin Philip Seymour Hoffman een man speelt die enorm doet denken aan L. Ron Hubbard: charismatisch, dominant, geniaal en gevaarlijk, menthol sigaretten rokend. Hubbard was de oprichter van Scientology.

Mijn stuk lichtte die gelijkenis uit en stelde de vraag waarom de media geen serieus onderzoek deed naar wat ik een kolderieke en schijnbaar gevaarlijke religie vond. In Nederland nemen we scientologen ongeveer net zo serieus als moeders die denken dat ze een indigokind hebben. Maar is het niet raar dat een religie met zo weinig leden een groot pand in het centrum van de hoofdstad heeft? En een daaraan gelieerde basisschool, drugskliniek, mensenrechtencommissie?

Na publicatie drukten en paar van mijn vrienden hun zorg uit voor mijn veiligheid en privacy; sommige raadden mij advocaten aan. Enkelen vonden het zorgwekkend dat ik op een zondagochtend afsprak met de mevrouw externe relaties van Scientology. Ik was er heerlijk door opgehitst, maar dat bleek nergens voor nodig. We dronken thee, ik mocht mee naar de openbare zondagdienst en tot slot kreeg ik een dvd mee over de gruwelen van de psychiatrie.

Wat mij erg bijbleef, is dat ze vertelde dat de kerk in ons land is begonnen als huiskamergodsdienst in deze stad: Leiden. Ik kreeg een beeld van diep gelovige enkelingen die in iemands huis hun levensovertuiging met elkaar deelden. Een levensovertuiging die de meesten van ons vooral kennen door een weerzinwekkende aflevering van South Park. Weinigen staan erbij stil dat dit kwetsend is voor Scientologen, omdat zij denken deel uit te maken van de beste religie ter wereld, en daarmee de wereld enorm vooruit helpen.

Bijna geen enkele Leidenaar zal toentertijd hebben door gehad dat zijn buurman, medestudent, huisgenoot, Scientoloog (aan het worden) was. Dat vind ik een geheimzinnig idee. Wekelijks loop ik door de universiteit en ongetwijfeld zal ik daarbij meerdere geloven doorkruisen. Zoals menig mens dat veel te vaak formuleert, geloof ik niet in God, maar denk ik dat er wellicht ‘iets’ is. Daarbij ben ik ook nog opgegroeid in een atheïstisch Amsterdams VPRO-gezin, dus religie is voor mij iets heel vreemds.

In het eerste jaar van mijn studie in Leiden ging ik om met een overtuigd christen. Lang, knap, rood gebaard en vaak met een toch wel vrome glimlach. Hij vertelde dat hij elke vrijdag vrijwilligerswerk deed; hoewel hij soms liever naar de bioscoop ging, voelde dit beter. Goudeerlijk deelde hij zijn moeite met bepaalde aspecten van het geloof. Op een dag gaf hij mij een bijbel. Die had ik op school al een keer voor godsdienstles moeten aanschaffen, maar dat zei ik niet. We moesten er beiden een beetje om lachen, want ik had al vaker gezegd dat hij mij "echt niet gelovig ging maken".

Maar toch. Als het een koran was geweest, hadden jullie de wenkbrauwen opgetrokken. Had een bepaalde bekende devote moslim die ook aan deze universiteit studeert en onlangs door Mare werd geïnterviewd, ook mijn vage studievriend kunnen zijn? Wellicht, als hij mij tijdens een Twitter-conversatie niet had gemeld op vakantie in Kabul een fotoshoot met al-Qaida te hebben ondernomen. Dan hadden wij misschien ook zulke speelse gesprekken over zijn geloof gehad.

Had ik anders ook gelachen als hij mij voor Sinterklaas een koran had gegeven? Ik hoop het. Want de weinige moslima’s die ik tijdens mijn studie heb ontmoet vond ik heel leuke vrouwen. Maar we hebben het nooit over hun geloof gehad. En dat vind ik toch jammer. Niet omdat ik in mijn leven een religie mis, maar wel de open, nieuwsgierige, vrijblijvende gesprekken daarover. Ook gesprekken over atheïsme, dan wel agnosticisme, zijn zeer welkom. Het is moeilijk een atheïst van een agnost of een hippe moslim of christen te onderscheiden, maar ik raad iedereen toch aan met hem of haar dit academisch jaar een gesprek aan te knopen. En niet te schrikken als je voor Sinterklaas van de atheïst een zak pepernoten/Fifty Shades of Grey/het eerste seizoen van Breaking Bad krijgt.

Emma Anbeek van der Meijden is masterstudent taalbeheersing