Nieuws
Minder specialisten nodig
Er moeten minder specialisten komen, en dus ook minder artsen, vindt het Capaciteitsorgaan.
donderdag 24 oktober 2013

Voordat je medisch specialist bent, moet je je eerst jarenlang specialiseren. Als iemand vervolgens geen werk vindt, is dat zowel zuur voor die specialist als voor de samenleving die gemiddeld een miljoen in diens opleiding investeerde.

Tegelijkertijd wil je ook niet dat er te weinig specialisten zijn. In Nederland bestaat er daarom een zogeheten Capaciteitsorgaan dat zo goed mogelijk probeert te adviseren over hoeveel opleidingsplekken er moeten zijn, met als doen om de balans tussen vraag en aanbod te vinden.

Elke paar jaar komt het orgaan met een nieuw advies aan de minister van Volksgezondheid, en afgelopen maandag was er weer eentje. De vorige keer was de verwachting dat de instroom van buitenlandse specialisten zou dalen, maar dat is niet gebeurd. Daarnaast wil de minister graag dat meer specialistenwerk in de toekomst gedaan wordt door verpleegkundig specialisten en zogeheten physician assistants. Het aantal opleidingsplekken voor specialisten moet dus omlaag, adviseert het Capaciteitsorgaan. Voor de huisartsenij zijn vraag en aanbod wel redelijk op elkaar afgestemd.

Het orgaan signaleert ook dat er nu al ongeveer twee keer zoveel artsen wachten op een plek opleidingsplek als er jaarlijks plekken zijn. Bijkomend advies is dus om de instroom voor de opleiding tot basisarts te beperken van 3050 naar 2700.

Overigens signaleert het Capaciteitsorgaan ook een doorgaande feminisering: ‘bij de specialisten is nu 63% man en 37% vrouw, bij de mensen in opleiding is die verhouding omgekeerd.’ BB