Nieuws
Leenstelsel op de helling
Het sociaal leenstelsel staat behoorlijk op losse schroeven. Zonder GroenLinks is een meerderheid voor het plan in de Eerste Kamer onwaarschijnlijk.
donderdag 24 oktober 2013

Ook de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, die het nieuwe begrotingsakkoord van twee weken geleden wel steunen, hebben bezwaren tegen het plan.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker wilde het sociaal leenstelsel, waarbij de basisbeurs een lening wordt en de ov-studentenkaart verdwijnt, aanvankelijk volgend collegejaar al invoeren voor studenten die beginnen aan een bachelor óf master. Deze zomer drongen D66 en GroenLinks aan op uitstel naar 2015.

Beide partijen waren op zich voor een leenstelsel, maar onder een aantal voorwaarden. Zo vond GroenLinks dat er lager collegegeld, een hogere aanvullende beurs en investeringen in kwaliteit tegenover moesten staan. Ook wil GroenLinks de ov-studentenkaart niet kwijt, terwijl Bussemaker daar een alternatief voor wil. Of dat een trajectkaart wordt, een kaart voor buiten de spits of nog iets anders, is nog niet bekend. ‘Die eisen van ons staan nog steeds’, laat Diederik ten Cate van GroenLinks weten. Hij stelt dat in het nieuwe akkoord ‘deze maatregelen niet genomen zijn en steun van GroenLinks dus niet dichterbij is gekomen.’ Hij sluit niet uit dat GroenLinks alsnog akkoord gaat wanneer de eisen worden ingewilligd.

In het begrotingsakkoord dat twee weken terug werd gepresenteerd door het kabinet en D66, ChristenUnie en SGP is wel te lezen dat er komend jaar en in 2015 650 miljoen euro extra naar onderwijskwaliteit en innovatie gaat. In de jaren daarna wordt dat telkens 600 miljoen. Over het leenstelsel zijn daarbij geen afspraken gemaakt.

‘We durven nog niet te juichen’, reageert LSVb-voorzitter Jorien Janssen. ‘Bussemaker heeft haar plan immers nog niet ingetrokken. Maar alle verschillende voorwaardes en eisen van oppositiepartijen maken het haar wel erg lastig.’ Dat studenten nog altijd in onzekerheid zitten, vindt de studentenvakbond kwalijk. ‘Je wil plannen maken, maar dat gaat nu niet. Het is nog niet eens zeker of dat uitstel naar 2015 wel door zou gaan voor de masterfase.’

De geplande protestactie van 8 november tegen het afschaffen van de ov-studentenkaart gaat dan ook gewoon door.

‘We rijden met een trein waarin allerlei spoorcolleges worden gegeven door Nederland. Daarbij zullen we ook in Leiden stoppen.’