Studentenleven
'Ik doop u?'
‘Je blijft je profileren’, zegt oud-roeier Peter Rietman van de ploeg Varahaghatta (1997) van Asopos de Vliet. Het was maandagavond tijd voor een botendoop bij de Leidse studentenroeivereniging.
Sybren Eppinga
donderdag 24 oktober 2013

De verenigingsvlag ligt over de naam gedrapeerd. De kelk met water staat klaar voor de doop. Een boot krijgt in ieder geval de naam Varahaghatta. De roeiers van de vermaarde lichte acht uit 1997- hebben nog steeds het clubrecord bij de lichte acht in - zijn verguld met hun bijdrage aan de club. ‘Ik ben diep geroerd. Maar dat is de ploegrekening ook’, lacht Rietman. De ploeg heeft een van de twee gedoopte exemplaren deels gesponsord. ‘Een skiff kost toch al gauw zo’n €6.500’, legt ploeggenoot Remco Nabuurs uit.

Frans van der Vliet is de naamgever van de andere skiff. Hij is een oud-roeier van de vereniging,. ‘Waarom ik een boot naar mij genoemd krijg, weet ik eigenlijk nog steeds niet. De resultaten in mijn tijd waren eigenlijk net niet. Maar ik sta gelukkig nog wel bij de hardroeiers’, zegt de 66-jarige schertsend.

Buiten bij de loods vindt het officiële moment plaats. Na een opsomming van de in zijn ogen magere resultaten uit zijn roeiverleden giet Van der Vliet het water over de boot. ‘Ik doop u… Frans van der Vliet. Op een behouden vaart!’ Door de vlag van de boot te trekken onthult hij de naam van ‘zijn’ boot. Hetzelfde ritueel volgt als de roeiers van Varahaghatta ‘hun’ boot dopen.

Voorzitter Pieter Oudshoorn is verheugd dat de boten zijn gedoopt, maar vergeet iets essentieels. ‘Sorry sorry, we moeten het verenigingslied nog zingen’, roept hij op weg naar het clubhuis. Van der Vliet lacht in zijn vuistje. ‘Ik heb aan het lied geschreven, maar dat weet misschien niemand hier.’ Hij vertelt dat de melodie van een oud Russisch strijdlied is. ‘Ze schreeuwen het refrein nu. Het deugt niet meer’, treurt de jubilaris.

De heren van Varahaghatta zien elkaar nog veel, maar roeien komt er niet zo veel meer van. Als scheidsrechter bij het roeien doet het Nabuurs goed dat hij ‘hun’ boot gaat zien tijdens de wedstrijden. Voor Rietman liggen de zaken anders. ‘Ik ben nu een burgerlul met twee kinderen’, bekent hij. SE