Nieuws
Discosoep met weggegooide groente
donderdag 24 oktober 2013

‘Het is lekkere tomatensoep. Er zit echt van alles in, maar zo ben ik net een vuilnisbak’, lacht Leidse rechtenstudent Faruk. Vorige week woensdag vroegen vijf Leidse studenten aandacht voor Wereldvoedseldag.

Zo maakte het Youth Food Movement discosoep van bijna weggegooide tomaten, paprika’s, bloemkool en wortel. Op het Plein in Den Haag draaide een deejay zijn beats. Iedereen kon gratis een kop soep of een bakje bijna verspild fruit komen eten, dat anders in de container was verdwenen.

Om met de politiek in contact te komen heeft de Leidse rechtenstudent Kirty Matabadal (25) een grote kas op het Plein neergezet. Zij wilde iets doen met Wereldvoedseldag. ‘Via Facebook had ik een oproep geplaatst. Ik wilde echt iets ondernemen. Iets doen en niet te veel lulpraatjes’, zegt Kirty. Ze deed het samen met vijf andere studenten. Vier uit Leiden en een uit Amsterdam.

Het comité heeft verschillende culturele achtergronden, van Afghaans tot Zuid-Afrikaans. Commissielid en rechtenstudent Mmapule Mohajane (23) is een echte vleeseter, maar gooit niet zomaar eten weg. ‘Het is misschien ook een cultureel dingetje. Mijn roots liggen in Zuid-Afrika. Daar is eten echt een luxe. Je eet echt alles op. Dat hoort’.

Na een flashmob van dansende scholieren en een optreden van Braziliaanse sambadanseressen is het tijd voor serieuze zaken. Er is een debat georganiseerd waar bedrijven, jongeren en politici aanwezig zijn om te praten over voedselverspilling en duurzaam voedsel. Naast enkele Kamerleden was staatssecretaris Sharon Dijksma van de partij. Zij kreeg ‘gratis advies’ van de aanwezigen. Er was voor duizend man discosoep gemaakt. Maar door de kou zijn slechts 500 magen gevuld. ‘De resten gaan naar de dieren. Dan is de keten sluitend’, aldus uitdeelster Elke Mulder. SE