Tegen promotiestudent

10 Oktober 2013

Leidse promovendi zijn een actie gestart tegen een experiment met de zogeheten promotiestudent. Een promotiestudent is niet in dienst van de universiteit en dus ontvangt deze geen loon. Het Leidse college van bestuur wil het komend jaar 50 van deze promovendi een plek geven. De vereniging van universiteiten (VSNU) wil de promotiestudent graag. Vooral omdat promovendi met een aanstelling veel duurder zijn. Minister van Onderwijs Bussemaker is een algemene maatregel van bestuur aan het voorbereiden die het mogelijk maakt om als experiment promotiestudenten aan te stellen. De actievoerende promovendi vinden het onrechtvaardig dat de promotiestudent rechten op bijvoorbeeld doorbetaald ouderschapsverlof, pensioenopbouw en wachtgelduitkering moeten missen. Verder doen  de beurspromovendi hetzelfde werk, maar tegen verschillende vergoedingen, en met een verschillend niveau van wetenschappelijk aanzien als reguliere promovendi. Daarnaast vrezen zij dat als er veel meer promovendi worden aangetrokken dat ten koste gaat van de kwaliteit. De Leidse promovendi zijn een petitie tegen het experiment gestart: http://www.ipetitions.com/petition/promotiestudent. Bij ter perse gaan van deze krant waren er 1036 ondertekenaars.

Deel dit bericht: