Kamervragen: 'Om half twaalf slaapt iedereen'

Harriƫt Dijkstra (23), criminologie

Taco van der Eb

door Petra Meijer

Huis: ‘Huize Boot’, Sumatrastraat 51

Bewoners: 9

Kamer: 18 m2

Betaalt: 400 euro

Waarom ben je hier naar toe verhuisd?

‘Hiervoor woonde ik met drie andere meiden in een eengezinswoning. We hadden een grote woonkamer en een ligbad, en we waren heel hecht. De woonkamer was de centrale ruimte en ’s avonds keken we vaak nog even een serie met een wijntje erbij.

‘Daarom snapten veel mensen niet dat ik ging verhuizen. Mijn vorige huis was gezellig, maar ook vaak iets te gezellig. Ik ben snel afgeleid en studeren was daar niet altijd even gemakkelijk. Dit jaar wil ik al mijn punten halen. Dan is het goed om een eigen plekje te hebben.’

Je had eerst drie huisgenoten, nu heb je er acht. Zorgt dat niet juist voor meer drukte?

‘In dit huis wonen vooral mensen die in de laatste fase van hun studie zitten of net klaar zijn met studeren. Ze zijn druk bezig met solliciteren, zetten een eigen bedrijfje op, of hebben een baan. Na half twaalf ’s avonds ligt hier iedereen in bed, en voor negen uur ’s ochtends is iedereen de deur weer uit.

‘We willen geen jongerejaars die zijn hele dispuut uitnodigt en om half vier ’s nachts kotsend in de gang ligt. Het studentenleven staat hier niet meer op de eerste plaats. We hebben geen campuscontract, dus bewoners vertrekken op den duur omdat ze gaan samenwonen of een appartementje hebben gevonden.’

Wat zijn de voor- en nadelen aan deze kamer?

‘Mijn vorige kamer was 11m2. Het was een slaapkamer met een bureau erin. Nu heb ik meer het gevoel dat ik een woonkamer heb. Het is hier mooi licht door de grote ramen, er past een bank in en dankzij de hoogslaper heb ik veel ruimte. De fusie is niet langer de basis. Dat is mijn eigen kamer.’

Doen jullie niets samen?

‘Natuurlijk kom ik mijn huisgenoten hier elke dag wel even tegen, maar verder gaat iedereen vooral zijn eigen gang. We hebben wel een keer huisvergadering en een huisavond gehad, maar dat zal nooit vaste prik worden. Ik mis de gezelligheid van mijn vriendinnen soms wel, maar het was een bewuste keuze. Bovendien kunnen ze altijd komen eten en zien we elkaar nog steeds regelmatig.’

Deze villa staat tussen de flats en rijtjeshuizen in de Kooi. Hoe reageren mensen als ze hier binnen komen?

‘Ze vinden het een mooi pand en als ze mijn kamer zien begrijpen ze meestal wel beter waarom ik verhuisd ben. Het huis is een gemeentelijk monument en was de kantoorvilla van de gebroeders Boot, die in de scheepsbouw zaten. Het huis is opvallend, maar toch weet bijna niemand dat het hier zit. Omdat ik in de Kooi woon, vragen vrienden soms of ze even mee naar huis moeten fietsen, maar ik voel me hier niet onveilig. Zo’n volksbuurt is juist wel gezellig.’

Door Petra Meijer

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Cobra versus K.O.B.R.A.

Quintus-dispuut Cobra ging verhaal halen bij het net opgerichte en bijna gelijknamige …

Wetenschap

Voedsel der goden

Zondag viert de Hortus Botanicus haar eerste cacaofeest. Een pralinedoos aan weetjes over …

Rubrieken

Opinie: Revolutie

Het gemopper over de publicatiedruk en schoolsheid aan de Nederlandse universiteiten is …

Opinie: Plofstudenten!

Onze vermaledijde kenniseconomie heeft het bedrijfsplan van een sjofele worstenfabriek …

English page