Achtergrond
Brief: Excellente Master
woensdag 9 oktober 2013

Een kritisch opiniestuk in Mare over één van onze masterprogramma’s vraagt natuurlijk om een reactie. Wij bij het Instituut voor Geschiedenis bestrijden niet dat er op organisatorisch vlak het een en ander misgegaan is bij de Europaeum Master, waarbij met name de coördinatoren in Parijs en Oxford niet altijd optimaal functioneerden, maar in de beleving van Laura Kits zijn andere zaken daardoor ten onrechte in een kwaad daglicht komen te staan.

Deze master bestaat al sinds 2003 en wordt i.t.t. de indruk die Laura Kits wekt in die hele periode constant geëvalueerd en waar nodig bijgesteld. Uit haar stuk blijkt ook dat we onmiddellijk hebben ingegrepen toen bleek dat zaken niet goed liepen. Dat ging overigens niet met ruzie gepaard, maar in goed overleg met de direct verantwoordelijken in Parijs en Oxford. Gelukkig erkent ook Laura, net als de vele studenten die deze master de afgelopen tien jaar succesvol hebben afgesloten, dat de opleiding kwaliteit en diepgang biedt.

Dat de studenten in Parijs en Oxford op een andere manier behandeld worden en soms ook met andere standaarden beoordeeld worden dan in Leiden, ligt aan de specifieke cultuur van elke universiteit. En die cultuurverschillen vormen nu juist één van de charmes van deze master. Het volgen van colleges voor academische diepgang en niet alleen voor studiepunten is daar een onderdeel van. Dat er in Oxford geen colleges zijn, is omdat daar de eindscriptie geschreven moet worden, die precies volgens de Oxford normen begeleid wordt. De verwarring bij de begeleiding van studenten is ontstaan doordat studenten zelf hun begeleider in Leiden benaderden. Dit ondanks het feit dat hun duidelijk gemaakt is dat de begeleider in Leiden alleen in het voortraject betrokken is bij het vaststellen van het scriptieonderwerp, waarna hij of zij het stokje overdraagt aan de collega’s in Oxford.

Dat sommigen van ons de studenten niettemin desgevraagd met raad en daad hebben bijgestaan, is niet zozeer inconsistent, maar het gevolg van een vraag vanuit de studenten zelf. Overigens heeft Laura Kits zeker een punt wanneer het gaat om de organisatorische problemen in Parijs en Oxford, maar zoals zij zelf al aangeeft, is er al veel verbeterd en wij zullen er scherp op toe blijven zien dat deze masteropleiding het predicaat excellent verdient.

Namens het Instituut voor Geschiedenis,

Leo Lucassen (WD) en Joost Augusteijn (Directeur Onderwijs)