Nieuws
Grote verschillen bij promovendi
Leidse promovendi zijn aardig te spreken over hun arbeidsomstandigheden, begeleiding, faciliteiten en beschikbare middelen.
donderdag 19 september 2013

Dat blijkt uit een enquête die LEO, het Leids Promovendi Overleg, vorig collegejaar onder haar leden hield. Wel zijn er flinke verschillen tussen de internationale en Nederlandse promovendi en tussen interne en externe promovendi.

Die laatsten zijn niet in dienst van de universiteit, maar worden bijvoorbeeld gefinancierd door een beurs. Ruim 90 procent van de interne promovendi beschikt over een eigen werkplek en toegang tot een telefoon en een printer. De beschikbaarheid van die faciliteiten ligt voor externe promovendi rond de 60 procent en voor internationale promovendi rond de 75. Bij de faculteiten scoort Geesteswetenschappen opvallend laag wat betreft faciliteiten: 67 procent heeft een eigen werkplek

De helft van de promovendi heeft een inkomen van meer dan 1500 euro per maand en een groot deel van de andere helft zit in elk geval boven de 1000. Wel verdienen externe promovendi beduidend minder dan interne en internationale promovendi minder dan Nederlandse. Ook hier zijn er verschillen per faculteit. De toekomstige doctoren in de Geesteswetenschappen verdienen gemiddeld het minst tijdens hun promotietraject. Voor na die tijd wensen de Leidse promovendi meer aandacht voor loopbaanbegeleiding door de universiteit.

Over de supervisie tijdens het promotietraject is tweederde van de respondenten tevreden. De meesten spreken wekelijks of tweewekelijks af met hun begeleider. Op het LUMC ligt de frequentie gemiddeld wat hoger, bij Geesteswetenschappen het laagst. Feitelijke verschillen tussen interne en externe promovendi zijn er wat dat betreft nauwelijks, al beschouwt die laatste groep de frequentie wel vaker als ‘te laag’.

De internationale promovendi werd ook gevraagd naar lastigheden bij hun komst naar Nederland. Het vinden van een woning (70 procent) vormde het grootste obstakel, gevolgd door contact leggen (36) en de taal (35). Een enkeling vermeldde daarbij dat de Belastingdienst als beleid heeft om kennismigranten niet in het Engels te woord te staan. De Leidse promovendi zien dat graag veranderen. LEO hoopt dat de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten daarbij kan bemiddelen. Verder krijgen de universiteit en het LUMC onder meer het advies om de situatie voor externe promovendi te verbeteren. MVW