Nieuws
Geen klappen, geen cadeaus
Het onderwijsveld is opgelucht dat er 204 miljoen bij komt om de inflatie bij te stellen. Maar de student zal daar niks van merken. De studentenvakbond noemt de Rijksbegroting ‘drie keer niks’.
donderdag 19 september 2013

Eerst het goede nieuws voor het Nederlandse onderwijs in zijn geheel. Dankzij het Nationaal Onderwijsakkoord komt er 689 miljoen vrij waardoor 3000 onderwijzerbanen behouden blijven of erbij komen. 204 Miljoen wordt besteed aan kwaliteitsverbetering en het bijstellen van de inflatie.

Ambtenaren en leraren krijgen volgend jaar mogelijk toch een kleine loonsverhoging. Minister Asscher van Sociale Zaken heeft gezegd dat er na een jarenlange nullijn perspectief is op een loonstijging. Aanvankelijk zouden die lonen niet toenemen. Maar Asscher heeft op het laatste moment toch wat extra geld daarvoor gevonden.

Aangezien het kabinet volgend jaar zes miljard extra gaat bezuinigen, zijn dat geen al te sombere berichten. Maar het extra geld voor leerkrachten komt bij de studenten vandaan. Of zoals onderwijsnieuwsblog ScienceGuide schrijft: ‘Het afschaffen van de basisbeurs moet de basisschool helpen’.

De Landelijke Studenten Vakbond noemt de Rijksbegroting dan ook ‘drie keer niks’. De basisbeurs wordt immers afgeschaft, evenals de ov-kaart. Daarnaast worden er geen investeringen in studentenwoningen gedaan. Op ontspanningsvlak gaat de student ook wat op de kleintjes moeten letten. Een krat bier wordt 50 cent duurder en een fles wijn 15 cent. De geheelonthouder met een voorliefde voor zoet is er ook aan voor de moeite want er komt een accijns op frisdrank.

De Miljoenennota gaf ook aan dat er een Interdepartmentaal Beleidsonderzoek naar het wetenschappelijk onderzoek gaande is. Dit om in kaart te brengen hoe de geldstromen in dat veld lopen en waar het beter kan. Onderwerp van onderzoek zijn de universiteiten, geldschieter NWO, de belangenbehartiger KNAW, de KB en een aantal andere onderzoeksinstituten.

Het onderzoek zal kijken of het geld bij de wetenschapper terechtkomt en of die het op zijn beurt inzet voor relevante onderzoeksvragen. Het Nederlandse onderzoeksysteem wordt vergeleken met die van Scandinavië en Zwitserland. In maart volgend jaar wordt het rapport gepresenteerd.

Uit een advies van de Raad van State blijkt overigens dat de uitgaven aan het onderwijs de laatste jaren dalen. In vergelijking stijgen de uitgaven aan zorg en sociale zekerheid explosief. De raad vindt die evolutie niet houdbaar. Onderwijs, cultuur en wetenschap is volgend jaar met 32 miljard euro de derde grootste uitgavenpost. Maar op verschillende criteria, waaronder het aantal hoogopgeleiden in verhouding met de onderwijsuitgaven, scoort Nederland internationaal gezien goed. Alleen Finland doet het iets beter. (TB)