Nieuws
Strijd tegen werkloosheid
Met twee projecten van het Regionaal Actieplan Jeugdwerkloosheid hoopt de Gemeente Leiden afgestudeerde jongeren te helpen met hun kansen op de arbeidsmarkt.
donderdag 5 september 2013

Volgens wethouder Jan-Jaap de Haan was de jeugdwerkloosheid in de omgeving Leiden aanvankelijk laag, maar neemt nu toch toe.

Het Actieplan biedt al langer hulp aan zogenoemde kwetsbare jongeren, die bijvoorbeeld geen opleiding voltooid hebben. Voor hoger opgeleide jongeren is begin dit jaar het project Stage Nieuwe Stijl opgezet.

Daarbij kunnen pas afgestudeerden voor maximaal zes maanden bij werkgevers in de regio aan de slag als trainee, tegen een stagevergoeding. In februari startte een eerste groep van 48 jongeren. 22 van hen hadden op 1 juli een baan gevonden, het merendeel van de rest was toen nog aan de slag op een stageplaats.

‘Voor de tweede lichting hebben we nog ongeveer vijftien plaatsen’, vertelt projectmedewerker Anne van der Meij. ‘We kunnen geen stageplaats garanderen, maar voor wie niet direct aan de slag kan, bieden we coaching bij het solliciteren.’

Een ander initiatief is StartupPush, dat jongeren met een goed idee ondersteunt en begeleidt richting het ondernemerschap.

‘Via dat project is al een webshop met exotische wijnen opgestart en een soort digitale agenda die toegespitst is op mantelzorgers.’ Afgestudeerden die moeite hebben met het vinden van een baan kunnen meer informatie vinden op www.jongerenopdearbeidsmarkt.nl. MvW