Studentenleven
'De hambo?s zijn game over'
De bekendste ingrediënten van een barbecue zijn bier, vlees en gezelligheid. ‘Op een avond jagen we er kilo’s vlees doorheen.’
woensdag 19 juni 2013
© Taco van der Eb

Als de thermometer de 25 graden ook maar aan dreigt te tikken, gaat Nederland over op een ander eetpatroon. Benzinestation, tuincentrum en supermarkt zetten de houtskool klaar, en in elke straat hangt de penetrante walm van wasbenzine en verbrand vlees. Nederlanders kunnen niet zo goed barbecueën, maar wat ze missen in culinaire vaardigheid compenseren ze met enthousiasme en grote porties. Studenten barbecueën het hardst van allemaal.

Mare strijkt neer tegenover de studentenbunker aan de Rijn en Schiekade, waar de bewoners van nummer 102 zich samen met wat oud-huisgenoten verzamelen op een vlonder. ‘Veertig euro bij de Gamma’, weet student lucht- en ruimtevaarttechniek Wouter Vermeersch naar de huisbarbecue nog. ‘Hij is lekker lang, zodat er veel op kan, en er kunnen veel kolen in. Eigenlijk is houtskool niet goed, maar alles is beter dan gas (zie ‘Eerste hulp bij BBQ’). Da’s geen barbecue, da’s geen natuur, je kan de kooltjes niet verschuiven om de warmte te sturen. Een gasbarbecue is eigenlijk gewoon een oven; een echte barbecue is teruggaan naar de natuur.’Op de barbecue liggen worstjes, hamburgers, kipspiesjes en plakken courgette en aubergine. ‘Voor de vrouwen’, legt sterrenkundestudent Stefano Metafuni uit. ‘Wat knoflook, basilicum en olijfolie erbij – klaar!’

De meisjes eten sla, de jongens wachten tot het vlees klaar is. ‘De echte hambo’s zijn game over’, deelt huisjongste Mathijs de Kleer mee. Gelukkig zijn er nog diepvriesvarianten. De Kleer blijkt lid te zijn van het barbecuedispuut van zijn studievereniging Aesculapius. ‘Het motto daar is: bier, vlees en gezelligheid. Op een avond jagen we er met tien man kilo’s vlees doorheen.’

Of hij nog een tip heeft, als barbecuefanaat? ‘Wat iedereen altijd verpest zijn de onderste stukjes van een kipspiesje. Die liggen te dicht bij de rand van de barbecue omdat mensen ze met hun handen om willen draaien. Pak gewoon een tang!’

Eerste hulp bij BBQ

Wie het barbecuen profesioneel wil doen, gebruikt een diepe barbecue met daarin iets dat langzaam brandt, zoals briketten van hout of kokos. Daarop kook je met indirecte hitte een stuk vlees gaar dat niet door de slager aan gort is gemalen. Oftewel: de meeste studenten doen vrijwel alles verkeerd. Wat moet je doen om beter te barbecuen.

Gebruik geen wasbenzine, want dan smaakt je eten naar wasbenzine. Gebruik aanmaakblokjes of zo’n schoorsteentje. (En als het dan echt niet anders kan, ga dan in elk geval niet met je dronken kop brandbare vloeistoffen spuiten in de richting van vuur of hete kolen.)

Kies een bbq waarbij je de hoogte van het rooster kan veranderen. Het liefst wil je er een waarbij het zo hoog kan dat je onder de kolen kan bijvullen of opporren.

Wacht tot je kooltjes wit zijn en niet meer roken. Je wilt mals, sappig en gaar vlees, en dat kan niet boven een steekvlam. Van die rook krijg je kanker. Hetzelfde geldt voor zwartgeblakerd voedsel: gooi het gewoon weg.

Draai je eten om met een knijper in plaats van een vork, zodat er geen vocht uit lekt waardoor rook ontstaat. Om dezelfde reden moet je vlees niet aandrukken om het gaar te grillen.

Week stokjes een uur van tevoren in water, zodat ze niet in de fik vliegen. Gebruik twee stokjes per spiesje, zodat je ze makkelijker om kunt draaien.

Voor wie het aandurft om een groter stuk vlees, zoals een bout, lende of rollade, te garen: laat het vlees even rusten voordat je het aansnijdt.De sappen kunnen zich dan beter verdelen.

Vette vissoorten als zalm of makreel kun je het beste roosteren met het vel er nog aan.

Klassiek recept: Bierblikkip

Voor een diepe barbecue met deksel

• 1 hele kip, geplukt en ontdaan van organen.

• 1 kruidenmengsel naar keuze om je kip mee in te wrijven

• 4 eetlepels (olijf)olie

• 1 blik bier (halve liter)

Droog de kip af met wat keukenpapier. Wrijf hem in met de olie en daarna met het kruidenmengsel. Als je fanatiek genoeg bent om geen kant-en-klare mix te gebruiken, heb je waarschijnlijk ook wel een idee welke kruiden en specerijen je erin wilt hebben.

Doe het bierblikje open en drink het voor de helft leeg. Steek het bij de vogel in, ehm, het gat dat aan de achterkant is gemaakt om de organen eruit te halen.

In je barbie wil je twee hoopjes hete kolen hebben, links en rechts. Het rooster komt daarboven. Zet de kip in het midden, zodat hij niet recht boven de kooltjes staat. Dankzij het blikje kan hij vrolijk rechtop zitten.

Deksel op de barbecue, en dan rustig wachten. Afhankelijk van hoe groot je kip precies was en hoe heet de kolen, kan het een uur tot anderhalf uur duren voor het beest gaar is. Yuppen checken dat met een kerntemperatuurmeter, gewone mensen met een prikkertje: hij is goed als het vocht dat uit je kip stroomt helder is.

Vega’s: houd moed

Niet elke vegetariër heeft zin om in de brandende zon met lauw bier te zien hoe zijn of haar vrienden een berg dode dieren laten aanbranden. Voor wie het wel doet, valt er een hoop lekkers te eten zonder dat je vieze nepvleesschijven nog droger roostert dan de fabrikant ze al had gemaakt.

• Groene asperges en maïskolven zijn zo lekker van de grill – bestreken met een beetje olijfolie, zout en peper – dat vleeseters zich er ook nog wel aan wagen. Je kan natuurlijk vrijwel elke soort groente roosteren, al dan niet met knoflook erbij.

• Aluminiumfolie is je vriend. Maak rolletjes van wraps of Turkse pizzabodems – te koop bij de halalmeneer – met lekkere dingen erin. Tomatenblokjes en kaas bijvoorbeeld, chili sin carne, gebakken spinazie met knoflook; als je het er zonder barbecue in zou stoppen kan het ook vanaf de barbecue. Pak ze in met de folie, en laat ze warm worden zonder dat er verkolende karbonaadjes aan je eten blijven plakken.

• Koop wat verse vijgen, en vul die met een zachte kaas naar keuze: bijvoorbeeld brie of geitenkaas. Prop er wat honing en gehakte walnoten bij, of rucola en pijnboompitten, of wat je maar lekker vindt. Even opwarmen tot de kaas gesmolten is.

Drank: witte sangria

Nederlanders vinden sangria al zo’n vijftig jaar lang trendy. Het is zoet, laag-alcoholisch en het fruit suggereert (ten onrechte) dat je iets gezonds aan het drinken bent, dus het zal nog wel even populair blijven. Die variant hieronder is wit in plaats van rood, maar het doel blijft hetzelfde: verander matige wijn in limonade.

• 1 fles witte wijn. Kaapse Pracht is prima. Bubbels zijn ook leuk, maar neem alsjeblieft geen goede, want dat is zonde.

•1 fles Dubbelfris Blauw of huismerk-equivalent.

• 1 glas perziklikeur

• Fruit – nectarine, watermeloen, bosbessen, sinaasappel. Het gaat hier vooral om de kleur, want uiteindelijk smaakt het toch allemaal naar sangria.

• Wat takjes citroengras.

Snijd het fruit in hapklare brokjes, mik het in een bak. Kneus het citroengras en roer alle drank erbij. Als je een cava of prosecco gebruikt, voeg die dan als laatste toe zodat je de belletjes er niet uitroert. Voeg ijsklontjes, rietjes en parapluutjes naar smaak toe.