Nieuws
'De alarmbellen gingen af''
Studenten bij twee geesteswetenschappenopleidingen aan de Universiteit Utrecht krijgen te gemakkelijk een genadezesje voor hun scripties.
woensdag 19 juni 2013

Dat constateerden de visitatiecommissies die namens de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) de Utrechtse opleidingen onder de loep namen. Op dit moment wordt Leiden onderzocht.

De commissies in Utrecht controleren opleidingen op drie standaarden. Op standaard 3, Toetsing en gerealiseerde eindkwalificaties, schieten de opleidingen volgens het eindrapport tekort.

Het gaat om de bacheloropleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen en de masteropleiding Mediastudies. Ook bij geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam scoorden vier opleidingen dit voorjaar onvoldoendes.

De Utrechtse geesteswetenschappenfaculteit voelde zich ‘aanvankelijk enigszins overvallen’ door de strenge beoordeling van de visitatiecommissies, zo laat vice-decaan onderwijs Bert van den Brink weten in Het Digitaal Universiteitsblad? DUB.

De NVAO kan de opleidingen een hersteltermijn van een jaar toekennen, wanneer ze binnenkort met een herstelplan komen. Een onderdeel van dat plan zal zijn dat alle geesteswetenschappenscripties met een cijfer onder de zeven voortaan na de eerste en tweede lezer nog extra door een hoogleraar beoordeeld worden. Dat hebben de opleidingen alvast afgesproken.

Ook bij de Leidse geesteswetenschappen verrichten dergelijke visitatiecommissies momenteel onderzoek. De opleiding geschiedenis was begin dit jaar als eerste aan de beurt. Het voorlopige beoordelingsrapport, dat begin april al werd verwacht, is er echter nog steeds niet. ‘We wachten nog altijd op witte rook,’ laat opleidingsdirecteur Leo Lucassen weten.

Opleidingsvoorzitter Dennis Bos en examencommissievoorzitter Joost Augusteijn weten al te vertellen dat geschiedenis standaard 1, Beoogde eindkwalificaties, in elk geval heeft gehaald. Voor standaard 2, Onderwijsleeromgeving, en 3 moet het rapport afgewacht worden. Toch zit de schrik er in Leiden, waar andere geesteswetenschappenopleidingen deze maand gecontroleerd worden, ook een beetje in. Augusteijn: ‘Door nieuwe normen was de commissie kritischer dan we hadden verwacht. Aangezien wij de eerste opleiding waren die gevisiteerd werd, zijn andere opleidingen extra gaan opletten. De alarmbellen zijn wel afgegaan.’ MVW