Studentenleven
Column: Brave nieuwe wereld
woensdag 19 juni 2013

Het is 2013, de toekomst is hier, morgen begint vandaag. Zomaar een losse greep uit de nieuwe generatie motivatieteksten. Die worden door de immer aanwezige technologische uitbreiding steeds belangrijker, of in ieder geval verspreid onder een groter publiek. Het internet raakt steeds ernstiger bevuild met hipsterposts.

Dat is het grote probleem van sociale media. Een generatie bij wie de eerste schaamharen nog moeten doorkomen, groeit op met de mogelijkheid om alle ondoordachte hersenspinsels ongefilterd het eeuwige, wereldwijde web op te knallen, zonder echt duidelijke consequenties of verantwoordelijkheid. Dat zorgt uiteindelijk voor een tamelijk ongebalanceerde situatie. Alles op internet is binnen no-time prehistorisch, omdat de nieuwste meme zich alweer aandient. De vernieuwing gaat sneller dan we zelf bij kunnen houden. Man’s reach exceeds his grasp.

Het hele koningshuis moest enkele weken geleden nog weg, met als belangrijkste argument ‘het is 2013’. Zelden zulke kul gehoord. Een loze, betekenisloze kreet, geuit door Zeitgeistfanaten die menen dat zij de maatschappij moeten gaan indelen. Een ‘moderne, vernieuwde’ maatschappij, die toch opvallend weinig verschilt van de huidige. Ik noem dat ook wel een ‘Apple-tje doen’.

Elke keer als Apple een nieuw product uitbrengt, voltrekt zich hetzelfde ritueel. Het ziet er allemaal hipper en sneller uit, maar is in essentie exact hetzelfde product, ondanks de met veel bombarie aangekondigde ‘nieuwe, baanbrekende ontwikkelingen’. Microsoft gaat ten onder aan de vernieuwingen die het heeft aangebracht aan de nieuwe Xbox. Samsung presteert het zelfs om met de Galaxy SIII en IV hetzelfde product tweemaal uit te brengen. Zelfs de Nederlandse regering kleunt er met de Fyra en JSF vrolijk op los.

Ik ben al die vernieuwing inmiddels helemaal zat. Nieuw is niet altijd beter. If it ain’t broke, don’t try to fix it.

We zien de wereld tegenwoordig meer door de lens van het nieuwste technologische hebbedingetje dan met onze eigen ogen. We beleven een concert niet meer, omdat het moeten filmen met onze telefoon. We genieten niet meer van vakantie, omdat alles vastgelegd moet worden met de nieuwste camera, om daarna alles meteen met iedereen te delen via Facebook,Twitter of Instagram.

Toch moeten we altijd vernieuwing nastreven, dat is nou eenmaal onze evolutie. Zo is dit in principe mijn laatste column voor Mare en kunt u na de zomer genieten van vers columnvlees. Een halfjaar lang heb ik geprobeerd u om de week een kleine break te bieden, voor als u het college saai vond of het studeren, werken of tentamens nakijken even zat was. Vanaf deze plek wens ik u allen een fijne, maar vooral zorgeloze zomer toe. Wat ik deze zomer ga doen? Eens even stevig aan de bloemetjes ruiken en ze vervolgens buiten zetten. Sommige dingen moet je laten zoals ze altijd zijn geweest.

Robbert van der Linde