Columns & opinie
Geen Commentaar: Advocaat-huurling
Thomas Blondeau
woensdag 12 juni 2013
© Silas.nl

‘Iedereen die ooit een keizerrijk heeft opgebouwd, die de wereld heeft veranderd, heeft gezeten waar jij nu zit. En het is omdat ze daar zaten, dat ze dat voor elkaar hebben gekregen’.

Dat is wat iedereen die ontslagen wordt, te horen krijgt van Ryan Bingham, een huurling-consultant gespecialiseerd in reorganisaties – ontslagen dus. Hij weet niet hoeveel mensen hij al ontslagen heeft, gewoonweg de tel kwijtgeraakt. De keizerrijk-analogie, hoe nietszeggend ook, weet hij nog net invoelend genoeg te doen klinken. Bingham is een holle man met een afschuwelijke baan. Het enige wat hem enigszins sympathiek maakt, is dat hij dat van zichzelf weet. Deze baan geeft hem de mogelijkheid te vluchten voor zijn eigen leegheid.

Bingham bestaat niet echt, hij wordt vertolkt door hartenklop George Clooney, in de film Up in the air, een portret van deze ontslagmachines. Dat het fictie is, mag blijken uit de verhalen van oud-medewerkers van deze universiteit die hun ontslag via de rechtbank hebben aangevochten (zie pagina 6).

Zelfs het minimum aan clichématige beleefdheid à la Bingham was niet voor hen weggelegd. Een professorabele bioloog kreeg van de advocaat-landknecht van de universiteit beledigingen te horen als: ‘Studenten worden niet afgescheept met lagere goden’ en ‘Ongetwijfeld moest nog iemand een onderzoek afmaken naar een bepaalde vis of sprinkhaan.’ De wetenschapper, die ondertussen in een Frans onderzoeksinstituut – zo’n loser was het dus – zijn werk verder kan zetten, zei dat hij van deze universiteit geen andere behandeling gewend was. De bedremmelde boodschappenjongen die maandag naar de rechtbank werd gestuurd, klonk even voorbereid als die luilak in het werkcollege die zegt dat de hond zijn printer heeft opgegeten (echt, lees pagina 6).

Jaja, tuurlijk, de boeken moeten kloppen, geld groeit niet aan de bomen, geen omelet zonder gebroken eieren, toekomstgericht denken, neuzen dezelfde kant en dan vallen er ontslagen. En jajaja, dat vindt niemand leuk maar het moet soms gebeuren. Waarom zich dat op zo’n denigrerende manier moet voltrekken, is een raadsel. Het valt niet uit te sluiten dat het hier om twee ongelukkige incidenten gaat, misschien was de ‘lagere goden’-man net gedumpt door zijn vriendin omdat hij er niet echt als een Clooney uitzag. Misschien kreeg een groentje de rotklus toebedeeld.

Voor de ontslagen wetenschappers maakt het niets meer uit. En twee vergaderingen verder zijn er wat aanbevelingen te vinden in de notulen over hoe om te gaan met ontslagen werknemers. Mag ik een voorstel doen? Ik weet nog wel een bonus-dvd’tje voor in hun kerstpakket.