Nieuws
'Meer regels voor scriptiebegeleiding'
De ombudsfunctionaris van de universiteit heeft vorig jaar meer klachten gekregen. Ze pleit voor meer regels voor het begeleiden van scripties.
donderdag 6 juni 2013

Als een scriptiebegeleider de begeleiding neer wil leggen, dan zou het zijn of haar verantwoordelijkheid moeten zijn om een oplossing te vinden voor de student. Ook zou iedereen behalve een scriptiebegeleider ook een scriptiecoördinator moeten hebben; dat moeten twee verschillende mensen zijn. Dat zijn de belangrijkste adviezen van ombudsfunctionaris Jacqueline van Meerkerk in haar jaarverslag.

De ombudsfunctionaris van de universiteit is een onafhankelijk iemand waar studenten en promovendi terecht kunnen met klachten als ze zich door universiteit of faculteit gedupeerd voelen In 2012 werden 116 klachten ingediend bij de ombudsfunctionaris van de universiteit, 25 meer dan het jaar ervoor.

De meeste klachten gingen over procedures, zoals bijvoorbeeld de nakijktermijn, onderwijsbegeleiding staat op de tweede plek. Geesteswetenschappen en Rechten zijn de onderdelen van de universiteit waar het vaakst over wordt geklaagd, over de faculteit archeologie kwam verleden jaar niet één melding binnen bij de ombudsfunctionaris.

Waarom het totale aantal klachten gestegen is, is niet helemaal duidelijk: het aantal klachten steeg sneller dan het aantal studenten. Wel noemt Van Meerkerk het ‘Opvallend (…) dat studenten kritischer zijn geworden op de kwaliteit van het onderwijs en de begeleiding.’ BB