Nieuws
Bsa gaat omhoog
De universiteit heeft het ministerie van Onderwijs een lijst met opleidingen doen toekomen waarvoor een hogere bsa-eis gaat gelden. De unica en wiskunde staan daar niet op. Voor alle studies gaat de bsa in de eerste jaar met vijf punten omhoog.
donderdag 6 juni 2013

Volgend collegejaar gaat voor de opleidingen op de lijst een strengere bachelor-bsa-eis van negentig punten in twee jaar gelden. De lijst is nodig omdat de minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, de regeling moet goedkeuren. Het is namelijk als een experiment vormgegeven in een versnelde vorm van wetgeving.

Eigenlijk wilde het college van bestuur de nieuwe bsa universiteitsbreed invoeren, maar dat mag niet van de minister. Want zij had enkele criteria aan het nieuwe advies verbonden. Slechts tien procent van alle studenten in Nederland mag met het experiment te maken krijgen. En erg belangrijk voor Leiden; opleidingen die slechts op één plek te volgen zijn, krijgen geen toestemming. Leidse unica als Afrikaanse talen en culturen, Japans, Koreaans, Chinees, South and Southeast Asian Studies zijn door deze regel niet aangemeld voor de verscherpte bsa. Ook zijn alle deeltijdopleidingen uitgesloten.

Evenals wiskunde want dit is een Leids-Delftse opleiding en er was te weinig tijd om tot een overeenkomst te komen.

Voor de opleidingen die niet aan het tweede bsa-jaar meedoen, wordt een negatief advies wel gegeven, maar het heeft geen bindend karakter. Verder moeten studenten wél 45 punten halen in het eerste jaar. Dat is nu veertig. Ook moet de propedeuse in twee jaar binnen zijn.

Of het hele experiment doorgaat is nog niet helemaal zeker. De Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, moet namelijk nog een advies geven. De minister kan dit advies overigens naast zich neerleggen. Ook hoefde Bussemaker de bestuursmaatregel niet voor te leggen aan De Eerste en Tweede Kamer, maar zij heeft dit wel gedaan en ook op advies van de Kamers de nodige wijzigingen doorgevoerd. VB