Nieuws
Studieschuld is geen gewone schuld
Een studieschuld gaat op een andere manier meetellen dan gewone schulden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).
woensdag 17 april 2013

Een studieschuld is wat anders dan een uitstaande lening voor het kopen van een auto. In het BKR-register krijgt een studieschuld voortaan dan ook een andere codering. Kredietverstrekkers kunnen wel zien dat iemand een studieschuld heeft, maar ‘studenten hoeven zich geen zorgen te maken dat een bij BKR geregistreerde studieschuld veel te zwaar gaat meewegen als ze een krediet of hypotheek aanvragen.’ Het BKR trok in maart aan de bel: met de invoering van het sociaal leenstelsel zou tot veel meer studieschulden leiden.

Nu al melden jaarlijks zo’n 20.000 afgestudeerden zich bij de schuldhulpverlening.

Minister Bussemaker antwoordde vorige week op Kamervragen naar aanleiding van het BKR-bericht. 14Ja, studenten krijgen meer schuld dankzij het leenstelsel, maar de terugbetaling is gekoppeld aan je draagkracht. Ook rekende het BKR torenhoge schulden voor, omdat ze uitgaan van een rente van 7,6 procent, terwijl de minister rekent met 2,5 procent. Die 7,6 noemt de minister ‘misleidend hoog.’ De afgelopen tien jaar was gemiddelde rente over stufi 2,6.

Dat is echter uitzonderlijk laag, volgens het BKR. Hun percentage hadden ze niet zomaar verzonnen, dat is de gemiddelde rente over de laatste twintig jaar. ‘Bovendien is de baangarantie voor hoger opgeleiden en bijbehorend salaris niet meer zo vanzelfsprekend als een aantal jaar geleden. Enige voorzichtigheid met het aangaan van leningen lijkt ons inmiddels op zijn plaats.’ BB