Nieuws
VVD wil snel meer controle
VVD wil dat minister van Onderwijs Jet Bussemaker tempo maakt met het aanscherpen van de controles op onderwijsinstellingen.
donderdag 14 maart 2013

Dat blijkt uit een verslag van een vergadering van de Tweede Kamer-commissie onderwijs en wetenschap. De minister had net wat gas teruggenomen om af te wachten of al ingevoerde controlemechanismen eigenlijk werken.

Bussemaker is bezig met het ontwikkelen van een wet waarmee zij meer grip krijgt op het de kwaliteit van het onderwijs en makkelijker kan ingrijpen als er dingen fout gaan. Ook wil Bussemaker examencommissies meer macht geven Aanleiding hiervoor zijn het diplomagerommel bij Inholland en de problemen bij scholenmoloch Amarantis.

De minister heeft echter het wetsvoorstel even in de ijskast gezet. Ook schrapte ze een plan om de Onderwijsinspectie intensiever controles uit te laten voeren in het hoger onderwijs.

Dat kwam omdat de Raad van State, het hoogste adviesorgaan van de overheid, het kabinet de aanbeveling gaf om eerst afspraken te maken met onderwijsinstellingen over kwaliteitscontrole. Ook hebben eerdere kabinetten al allerlei controlebeleid doorgevoerd. De Raad acht het verstandig om eerst te kijken of die effectief zijn. De minister wil na de zomer weer eens met de Tweede Kamer praten over de wet.

De VVD wil echter vaart achter de zaak zetten. De meeste voorstellen in de wet kunnen wat de regeringspartij betreft zo snel mogelijk ingevoerd worden. Ook het plan om de Onderwijsinspectie meer te laten controleren is wat betreft de liberalen nog niet van de baan. Dat laatste is niet zo gek, want dat idee kwam oorspronkelijk van voormalig staatssecretaris voor het hoger onderwijs en VVD’er Halbe Zijlstra. (VB)