Wetenschap
Infectie
woensdag 13 maart 2013
© S. Papendorp et al.

In het Netherlands Journal of Medicine van deze maand staat een medische casusbeschrijving uit het Leids Universitair Medisch Centrum. Een 64-jarige Nederlander ontwikkelde na een operatie een ernstige bloedvergiftiging. De mensen van de IC dachten aan een longontsteking en verzamelden wat spuug. Onder de microscoop zag dat eruit als het plaatje hierboven.

Dit is een Strongyloides stercoralis, een parasitair wormpje dat maximaal drie millimeter lang kan worden. Normaal gesproken kan die niet zoveel kwaad, maar wel als je, zoals deze patiënt, medicijnen slikt die je immuunsysteem onderdrukken. Na twee weken behandeling overleed de man aan orgaanschade die waarschijnlijk wel wat met die wormen te maken had.

Het meest indrukwekkende: toen de onderzoekers probeerden te achterhalen waar de man die wormen had opgelopen, was hun conclusie dat hij dat waarschijnlijk had gedaan als kind, toen hij in Indonesië woonde. Blijkbaar liep hij al veertig jaar met die wormen in zijn lijf tot het een probleem werd. (BB)