Nieuws
Verzekeringensores voor buitenlanders
Zo’n 15.000 buitenlandse studenten die in Nederland studeren zouden een boete van 350 euro krijgen voor het niet afsluiten van een zorgverzekering. Schippers ontkent: ‘Dit is een misverstand.’ D66 had Kamervragen gesteld over de kwestie.
donderdag 7 maart 2013

Alleen de buitenlandse studenten jonger dan dertig jaar die naast hun studie in Nederland werken, dienen hier een zorgverzekering af te sluiten. Als zij dit niet doen, krijgen ze een aanschrijving van het college voor zorgverzekeringen (CVZ).

Op de vraag of het bericht klopt dat 15.000 studenten onterecht een brief hebben ontvangen van het CVZ waarin staat dat ze een zorgverzekering moeten afsluiten, antwoordt Schippers ontwijkend: ‘Het overgrote deel van de buitenlandse studenten, namelijk de studenten die bij DUO zijn geregistreerd, wordt in het geheel niet aangeschreven. Alleen de groep studenten die niet geregistreerd staat bij DUO, krijgt een brief van het CVZ. Als de student vervolgens aantoont dat hij wegens studie in Nederland verblijft, dan wordt de aanschrijving van het CVZ weer ingetrokken.’

Dat een groot deel van de 15.000 studenten een boete van 350 euro opgelegd zou hebben gekregen, acht Schippers ‘een misverstand’. Ze schrijft dat alleen de studenten die na een eerste aanschrijving van het CVZ niet reageren, een boete krijgen opgelegd. Bovendien krijgen de studenten die onterecht hebben betaald dat bedrag teruggestort.

D66-Kamerleden Dijkstra en Van Meenen willen dat Schippers ervoor zorgt dat het CVZ niet nog eens in de fout gaat. Schippers blijft echter volhouden dat studenten die niet bij DUO ingeschreven staan, aangeschreven zullen blijven worden, ‘omdat het vermoeden bestaat dat deze ingezetene verzekeringsplichtig is, maar zich niet heeft verzekerd’. Met de huidige administratiesystemen kan het CVZ niet voorkomen dat deze groep een aanmaning krijgt. Wel gaat het CVZ proberen de onterecht aangeschreven groep te beperken. SVL