Nieuws
Woonplaats binnen EU niet van belang
Met ingang van het studiejaar 2014-2015 zal de woonplaats van EU-studenten niet meer van belang zijn voor het in aanmerking komen voor het wettelijk collegegeld.
donderdag 21 februari 2013

Dat schrijft minister van Onderwijs Jet Bussemaker in een brief aan de Tweede Kamer. 

De nieuwe regeling is van toepassing op alle studenten die hoger onderwijs genieten aan een van de Nederlandse instellingen. Momenteel kunnen studenten uit de EU enkel aanspraak maken op het wettelijk collegegeld als zij officieel wonen in Nederland, België, Luxemburg of een van de Duitse deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen, Nedersaksen of Bremen wonen.

Studenten die niet aan deze woonplaatsvereiste voldoen, moeten het veel hogere instellingscollegegeld betalen, soms wel tien keer zo veel als het ‘normale’ collegegeld.

Eind 2012 berichtte de Europese Commissie de Nederlandse regering dat de woonplaatsvereiste in strijd was met de Europese regels. Studenten met de Nederlandse nationaliteit voldoen gemakkelijker aan de woonplaatsvereiste, waardoor deze voor studenten met de nationaliteit van een andere lidstaat als indirect discriminerend beschouwd kan worden. De wet zal daarom worden aangepast.

Minister Bussemaker heeft de VSNU, de vereniging voor universiteiten, en de HBO-raad hiervan al op de hoogte gesteld. Daarnaast zal zij met de instellingen overleg voeren over de gevolgen die de voorgestelde wetswijziging voor de instellingsbekostiging zal hebben. PM