Nieuws
Flinke boetes voor kippen houden
Britse universiteiten leggen jaarlijks meer dan een half miljoen pond aan boetes op aan studenten. De overtredingen variëren van het te laat betalen van collegegeld, medestudenten helpen bij tentamens, tot het houden van kippen.
donderdag 21 februari 2013

De Britse krant The Guardian had met een beroep op de plaatselijke openbaarheidwetgeving opgevraagd hoeveel geld universiteiten aan boetes binnen haalden. 

Het bleek in 2012 om een meer dan £550.000 te gaan; zo’n 6,3 ton in euro’s.

Britse universiteiten mogen hun studenten blijkbaar voor allerlei redenen een boete geven: roken op plekken waar het niet mag, het houden van kippen, het te laat betalen van collegegeld, of dronkenschap.

Een student van Brunel University kwam met vijftig pond boete voor het slaan van een medewerker goed weg, terwijl een andere student van die universiteit £250 moest lappen omdat hij ‘medestudenten hielp met online tentamens’.

Wat er met het geld gebeurt, is meestal onduidelijk. De universiteit van Middlesex legde aan The Guardian uit dat als mensen hun collegegeld te laat betalen, dat de universiteit ook geld kost.

Een andere, niet met naam genoemde instelling gebruikt de boetepot om het jaarlijkse personeelsuitje te financieren.

34 Van de 128 ondervraagde instituten zeiden helemaal geen geldboetes op te leggen, maar wel andere disciplinaire maatregelen te gebruiken. BB