Nieuws
Leiden wint strijd om eerstejaars
Universiteit Leiden heeft per 1 oktober 2012 ruim 400 studenten meer aangenomen dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de cijfers die VSNU deze week heeft gepubliceerd.
donderdag 7 februari 2013

Dit academisch jaar zijn er 3.847 eerstejaars studenten in Leiden begonnen met een bachelor. Dat is 12,9 procent meer dan in 2011. Deze toename is aan geen enkele andere Nederlandse universiteit zo groot. De Vrije Universiteit kent de grootste daling: 16,9 procent, wat neerkomt op bijna 800 studenten. Het totale aantal eerstejaars in Nederland daalde met 2,8 procent.

Opvallend is de toename (8 procent) van het aantal internationale studenten. Zij kiezen vaker voor een economische opleiding, terwijl de sector gezondheid behoorlijk daalt in populariteit. De meeste internationale studenten komen uit Duitsland. Bij de talenstudies daalde de inschrijvingen 12 procent.

Een andere opvallende ontwikkeling is de enorme stijging van de uitgereikte diploma’s. Dit academisch jaar zijn er 17 procent meer bachelordiploma’s uitgereikt dan een jaar eerder. Voor masterdiploma’s komt dit neer op 16,5 procent. Volgens VSNU-woordvoerder Bastiaan Verweij komt dit doordat studenten haast achter hun studie hebben gezet. ‘De langstudeerboete hing boven het hoofd. Studenten zouden dan 3000 euro meer moeten gaan betalen.’ De grote studenteninstroom in 2009 kan volgens hem niet de hoofdreden zijn. ‘Zelfs als je die factor meeweegt is de toename van het aantal verstrekte diploma’s nog steeds erg hoog.’

Vorige week ontstond er verwarring over de door DUO naar buiten gebrachte cijfers. Het was niet duidelijk welke studententypen nu wel en niet onder de eerstejaars vielen. De VSNU definieert de eerstejaars als studenten die in voorgaande studiejaren niet aan een Nederlandse universiteit stonden ingeschreven. SVL