Nieuws
Studiesucces valt tegen
Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen leverden vorig collegejaar minder propedeuses af dan was afgesproken. De rendementen van Archeologie, Wiskunde en Natuurwetenschappen en Rechten zijn wel flink verbeterd.
donderdag 31 januari 2013

Door Vincent Bongers Dat blijkt uit de voortgangsrapportage studiesucces die recentelijk verscheen. Het lukt voorlopig niet om universiteitsbreed het rendement te verhogen. De faculteiten hebben voor de periode 2010-2014 afspraken gemaakt met het college van bestuur (cvb) over het verhogen van het aantal propedeuses dat binnen een jaar wordt gehaald. Geesteswetenschappen had ingezet op een rendement van 40 procent maar blijft steken op 38 procent. Opvallend genoeg werd het streefcijfer 40 in 2009 wel gehaald. Sociale Wetenschappen zette in op 38 procent, maar haalde slechts 36 procent.

Opmerkelijk is de verbetering bij traditionele zwakke broeder Rechten. In 2007 werd slechts een rendement gehaald van 27 procent. Vorig jaar steeg dit tot 41 procent. Een procent hoger dan was afgesproken met het cvb.

De rendementen bij Archeologie en Wiskunde en Natuurwetenschappen zijn goed. Zij haalden respectievelijk 57 en 53 procent. Archeologie realiseerde een rendementsstijging van 11 procent. Universiteitsbreed blijft het rendement hangen op 40 procent. Hetzelfde resultaat als vorig jaar.

In het collegejaar 2013-2014 moet de helft van de eerstejaars na 12 maanden hun propedeuse hebben. Na twee jaar moet 80 procent van de studenten het eerste jaar succesvol hebben afgerond. Na vier jaar mag maar 10 procent afvallen.

Om het rendement nog verder te verhogen gaan alle opleidingen op termijn een studieplan invoeren. Dat maakt het mogelijk om studenten intensiever te volgen. Ook wordt het schrijven van scripties beter begeleid en het aantal herkansingen verminderd. De universiteit wil ook de voorlichting op het voortgezet onderwijs beter aanpakken zodat minder scholieren een studie kiezen die niet bij ze past. In de loop van het jaar komt de taskforce studiesucces met een advies waarin intakegesprekken met bachelorstudenten en de mogelijke verhoging van het bsa aan de orde komen.