Huisbaas met doorgeladen pistool

31 Januari 2013

Achterstallig onderhoud, onaangekondigde huisbezoeken, vage bemiddelingskosten, hoge huren, pesterijen en zelfs bedreiging. De ChristenUnie overhandigt volgende week donderdag een ‘zwartboek huurleed’ aan de wethouder van Ruimtelijke Ordening Pieter van Woensel.

Door Petra Meijer ‘Sommige gevallen zijn echt heel extreem’, zegt Mart Keuning, fractievoorzitter van de ChristenUnie Leiden. ‘We hebben een melding over een huurbaas die met een doorgeladen pistool door het huis liep, omdat hij het pand zelf weer wilde betrekken. Of een huurbaas die poep aan de muren smeerde, of die de banden van fietsen lek stak. Maar verder staan er tientallen verhalen in van hoge bemiddelingskosten en slecht onderhoud. En dat is voor veel Leidse huurders op deze krappe markt de dagelijkse realiteit.’
Volgens hem zijn de klachten terug te leiden tot twee problemen. Allereerst kunnen huurders op de particuliere markt nauwelijks om bemiddelingsbureautjes heen. ‘Zij rekenen vaak hoge kosten voor allerlei vage diensten. Ook gebruiken ze soms achterlijke contracten. Zo moeten huurders soms toezeggen niet naar de huurcommissie te zullen stappen en niet om huurverlaging of reparaties te vragen.’ Zulke toezeggingen zijn niet rechtsgeldig. ‘Maar wat wil je doen? Voor jou tien anderen’, aldus Keuning.
De ChristenUnie pleit daarom voor een vergunningensysteem. ‘Er moeten strenge regels komen waar de bureaus zich aan moeten houden, zodat ze normale prijzen vragen voor hun diensten en de prijzen van kamers en appartementen niet onnodig opstuwen. We zien in andere steden dat de schimmige kantoortjes dan vanzelf verdwijnen.’
Een tweede probleem zijn de huurbazen. ‘Er zijn genoeg gevallen bekend waar nauwelijks of geen onderhoud plaatsvindt, waar huurbazen zonder toestemming binnenkomen of zelfs huurders proberen weg te pesten als ze andere plannen hebben voor het pand. Bewoners krijgen dan ineens een blowende Pool als huisgenoot, of er wordt continu keiharde muziek gedraaid. Huurders kunnen natuurlijk naar de huurcommissie stappen, maar dat kan maanden duren. De politie is vaak niet goed op de hoogte van de rechten van de huurder. De bestaande instanties moeten beter samenwerken en er moet een centraal meldpunt komen waarbij men snel tot actie over gaat’, zegt Keuning.
Ruim anderhalf jaar geleden onderschreef wethouder van Ruimtelijke Ordening Pieter van Woensel naar aanleiding van een stuk in Mare de problemen met huurbazen. ‘Je ziet dat sommige huisbazen misbruik van de situatie maken en studenten geen actie ondernemen. Ze voelen zich geïntimideerd’, zei hij toen. Van Woensel pleitte voor een meldpunt waar huurders klachten konden doorgeven.
‘Dat gemeentelijke meldpunt is er inderdaad gekomen, maar er zit te weinig energie achter’, zegt ChristenUnie duo-raadslid Christiaan Harinck. Volgens van Woensel is er de afgelopen anderhalf jaar al veel bereikt – zo zijn er controles bij verschillende panden geweest - maar hij geeft toe dat er nog steeds wel foute dingen gebeuren. ‘Het is een belangrijk probleem dat aandacht verdient, maar ik wacht het zwartboek en het debat binnen de raadscommissie af voordat ik een uitgebreide reactie geef.’PM

Deel dit bericht:

Nieuws

Minister zat er flink naast

Dit jaar begonnen veel meer studenten aan een universitaire opleiding dan minister Van …

31 Januari 2013