Antibiotica

Het bodemdiertje Folsomia candida is technisch gesproken geen insect, maar een springstaartje. In het tijdschrift Molecular Biology and Evolution maken Nederlandse onderzoekers, onder wie LUMC’ers Paul Hensbergen en Hans van Leeuwen bekend dat ze een gen dat nodig is voor de productie van het antibioticum isopenicillinine N aantroffen in het beestje. Of de springstaartjes ook daadwerkelijk dat stofje aanmaken is nog onduidelijk, maar dat ze het gen hebben is op zich al merkwaardig. Normaal gesproken komt het namelijk alleen voor bij schimmels en bacteriën. F. candida is vooralsnog het enige dier ter wereld met een antibiotica-gen.

De onderzoekers denken dat het beestje het gen heeft opgedaan via een bacterie. Bacteriën kunnen heel gemakkelijk onderling genen uitwisselen, maar de stap naar een dierencel is relatief groot. Een van de vragen voor vervolgonderzoek is of andere springstaartjes ook zulke bacteriegenen hebben.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Rubrieken

English page

Hormones make you drunk

Leiden psychologists have discovered that while testosterone has a large influence on the …