Nieuws
Universiteit moet studieadvies geven
Scholieren die zich voor 1 mei inschrijven voor een studie, krijgen het recht op studieadvies.
donderdag 24 januari 2013

Dat blijkt uit het wetsvoorstel Kwaliteit in Verscheidenheid, dat minister voor het Hoger Onderwijs, Jet Bussemaker (PvdA), naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het advies kan bijvoorbeeld in de vorm van een gesprek. Maar het volgen van proefcollege is ook een mogelijkheid.

Het studiekeuzeadvies is geen selectie-instrument en is alleen bedoeld om studenten een beter beeld van een opleiding te geven. De minister hoopt dat studenten door het advies makkelijker een studie vinden die bij hen past. Nog altijd vallen er veel te veel studenten in het eerste jaar uit.

Uit het voorstel blijkt ook dat de het kabinet de verschillen tussen studies wil vergroten. Vooral excellente studenten moeten meer mogelijkheden krijgen. Universiteiten en hogescholen mogen excellentieopleidingen starten. Deze studies mogen ook een hoger collegegeld vragen en eisen voor deelname stellen.

De Raad van State, het hoogste adviesorgaan van de regering, heeft kritiek op de plannen. De Raad is het eens met het voornemen om meer opleidingen voor excellente studenten te beginnen, maar merkt op dat dit niet ten koste mag gaan van de gemiddelde student. ‘Ook deze groep is hard nodig in de kenniseconomie. Grotere verschillen tussen opleidingen mogen er verder niet toe leiden dat het stelsel van hoger onderwijs onoverzichtelijk wordt, waardoor studenten en werkgevers niet meer weten wat het niveau van een bepaalde opleiding is.’

De Raad merkt ook op dat er duidelijkheid moet komen over de rechten van scholieren die zich na 1 mei inschrijven voor een studie. Het lijkt nu net alsof zij geen recht op inschrijving hebben en dat kan volgens de Raad niet de bedoeling zijn. VB