Nieuws
Student met bijbaan meer te besteden
Studenten met een uitwonende beurs en een bijbaan gaan er komend jaar financieel iets op vooruit. De student die met zijn bijbaan 5000 euro bruto per jaar verdient, zal komend jaar maandelijks 10 euro meer te besteden hebben.
donderdag 24 januari 2013

Dat blijkt uit de nieuwe koopkrachtcijfers van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) die vorige week bekend zijn gemaakt. De student is het enige huishoudtype dat op een koopkrachtstijging kan rekenen. Alle andere huishoudens zullen in 2013 juist minder te besteden hebben. De hardste koopkrachtdaling is voor een echtpaar van 65+ in de AOW met een aanvullend pensioen van tezamen 40.000 euro. Gemiddeld gaan zij er 194 euro per maand op achteruit.

Het Nibud, dat de koopkrachtstijging heeft uitgerekend, benadrukt dat de cijfers gebaseerd zijn op gemiddelden en versimpeld zijn. ‘Bij de berekening gingen we uit van een inkomen van 5000 euro per jaar omdat de meeste studenten met een bijbaan ongeveer dat bedrag verdienen’, aldus een woordvoerder. Verdien je meer dan 5000 euro, betaal je meer belasting en ga je er dus niet méér op vooruit.

De stijging van het collegegeld is niet in de berekening meegenomen. ‘We maken algemene berekeningen naar aanleiding van de inflatiecijfers.’ Met specifieke omstandigheden heeft het Instituut dan ook geen rekening gehouden.

Verder adviseert het Nibud iedereen een buffer aan te leggen voor eventuele zorgkosten nu het eigen risico is verhoogd. ‘Als je uitglijdt in de sneeuw en je hebt geen geld apart gelegd, heb je een probleem.’ SvL