Nieuws
Nog geen definitief besluit Hebreeuws
Afgelopen dinsdag maakte het college van bestuur het voorgenomen besluit bekend om de bacheloropleidingen Joodse en Hebreeuwse studies en godgeleerdheid te laten verdwijnen vanaf september 2014.
donderdag 24 januari 2013

De faculteit geesteswetenschappen had dit besluit al eerder genomen. Het is de bedoeling dat de expertise behouden blijft in bestaande opleidingen. Inmiddels is op de universiteitswebsite te lezen wat de gevolgen zullen zijn voor huidige en toekomstige studenten. Dat is tegen het zere been van masterstudent Hebreeuws en Aramees Hannes Vlaardingerbroek (31): ‘Het besluit is nog niet helemaal definitief. Zo wordt het haast wel gebracht, zodat iedereen er vast aan kan wennen en niemand straks nog in verweer komt.’

Met het bericht van het college van bestuur worden de studies inderdaad nog niet definitief opgedoekt, want de universiteitsraad moet nog instemmen. De raadsleden stellen op 4 februari een document op waarin ze al dan niet instemmen met het voornemen. Op 11 februari zullen ze dat bespreken met het college.

De kans is aanwezig dat de universiteitsraad niet zomaar instemt. ‘De faculteit geesteswetenschappen heeft namelijk beloofd om de opleidingen in te bedden in bestaande brede bachelors, voor het behoud van de expertise. Hiervoor is echter nog altijd geen inhoudelijk plan gepresenteerd, wat pijnlijk is, zeker voor de huidige studenten’, laat Marc Newsome, universiteitsraadslid voor BeP, weten.

Zonder dat plan wil BeP overigens niet meteen tegen stemmen. Newsome: ‘Dat zou te veel negatieve gevolgen kunnen hebben voor andere opleidingen. Wel willen we mogelijk het definitieve besluit opschorten tot het plan er wel ligt.’ Partijen PhDoc en LVS laten weten een ‘eender statement’ te hebben. SGL en CSL benadrukken het belang van een goed toekomstplan, maar willen pas verdere uitspraken doen na de besprekingen. Andere partijen waren niet bereikbaar of hadden het voorgenomen besluit nog niet gelezen.

De mogelijke opschorting was eigenlijk onnodig, vindt Newsome. ‘In de laatste universiteitsraad wilde de rector magnificus niet over de kwestie praten, omdat het volgens hem een faculteitszaak was. Maar nu zijn wij wel degenen die de laatste beslissing moeten nemen. Als we toen een negatief signaal hadden kunnen afgeven over het ontbreken van een plan, had daar nog aan gewerkt kunnen worden.’ MvW