Wetenschap
Slaapziekte
donderdag 17 januari 2013

Narcolepsie-patiënten kunnen overdag plotseling in slaap vallen, terwijl ze ’s nachts juist niet kunnen inslapen. Voor buitenstaanders lijkt het misschien hilarisch als iemand tijdens een sollicitatiegesprek begint te snurken, maar voor de patiënten is het een ernstige aandoening die hun leven behoorlijk verpest. Hoe het normaal gesproken ontstaat is onduidelijk, maar in de afgelopen jaren kwamen Chinese, Zweedse en Finse wetenschappers met een verhaal over hoe het abnormaal kon ontstaan.

Weet u nog, die Mexicaanse griep van 2009? Daar bestonden vaccins tegen, en gevaccineerde mensen uit die drie landen, leken later vaker narcolepsie te krijgen. Oeps. En dubbel oeps voor Finland en Zweden, die preventief de hele bevolking hadden laten vaccineren.

Tijd voor artsen uit heel Europa om eens de koppen bij elkaar te steken voor het grootste onderzoek naar de epidemiologie van narcolepsie ooit. Hij staat in Vaccine, en LUMC’er Gert Jan Lammers schreef mee.

Het is geen klip-en-klaar verhaal. Er lijkt meer narcolepsie voor te komen in Finland en Zweden, maar vooral onder kinderen, terwijl die relatief weinig gevaccineerd waren. Een vergelijkbare stijging was er ook in Denemarken, dat niet aan een landelijke vaccinatiecampagne deed. De onderzoekers vermoeden dat er iets anders aan de hand is dan nare bijwerkingen van de griepprik, maar laten zich niet uit over wat dat andere dan zou kunnen zijn.