Achtergrond
Getouwtrek over hoge kosten tweede studie
De Amsterdamse rechtbank heeft vorige week de klacht afgewezen van de Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU), die strijdt voor een lager instellingscollegegeld voor de tweede studie.
Sebastiaan van Loosbroek
donderdag 17 januari 2013

De klacht is afgewezen omdat de rechtbank de SCAU niet ontvankelijk verklaarde. De stichting heeft in oktober acht universiteiten, waaronder die van Leiden, voor de rechter gedaagd omdat die van mening is dat de universiteiten te hoge collegegelden vragen van studenten die een tweede studie willen doen. ‘Wij vinden dat het collegegeld maximaal kostendekkend mag zijn. Dat gebeurt echter niet’, aldus de advocaat van SCAU, Maarten Kalkwiek. Bovendien zeggen de instellingen niet waaruit de tarieven zijn opgebouwd.

Afgelopen week verklaarde de rechtbank echter dat SCAU de zaak niet via de civiele weg moet aanhangig maken, maar via de bestuursrechterlijke. De rechtbank heeft de stichting hiervoor verwezen naar het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO).

‘Wij zeggen dat deze zaak wel gewoon via de civiele rechter kan verlopen’, vertelt Kalkwiek. ‘Mede daarom gaan we in hoger beroep. Het gerechtshof in Amsterdam zal beslissen of de zaak inderdaad niet door de civiele rechter kan worden behandeld.’ Een andere reden dat ze in hoger beroep gaan, is omdat ze niet willen dat de zaak behandeld wordt door het CBHO. ‘Bij het CBHO krijg je geen eerlijk proces, want dat toetst niet de argumenten tegen het instellingscollegegeld.’

Als het gerechtshof beslist dat de SCAU wel ontvankelijk is en toch de civiele route kan nemen, kan de zaak opnieuw naar de rechtbank in Amsterdam.De procedure richtte zich in eerste instantie alleen op een tweede master in de rechtsgeleerdheid, maar tijdens het proces besloot de SCAU de eisen te vermeerderen voor alle masters en bachelors. Studenten die een tweede studie willen doen, betalen niet overal hetzelfde bedrag. Aan de UvA betaal je voor een master in de Geesteswetenschappen bijvoorbeeld 10.500 euro, terwijl een student daar in Leiden ruim 3000 euro meer voor kwijt is.

SCAU moet uiterlijk drie maanden na het gewezen vonnis van verlenden week in hoger beroep, maar Kalkwiek verwacht dat ze het eerder gaan instellen. Of het instellingscollegegeld daadwerkelijk lager zal worden, blijft dus nog een kwestie voor de langere termijn.