Nieuws
Meerderheid Eerste Kamer tegen leenstelsel
Het plan van het kabinet om een sociaal leenstelsel in te voeren, staat op de tocht. Volgens het Financieele Dagblad gaat er een meerderheid in de Eerste Kamer voor de afschaffing van de basisbeurs liggen.
woensdag 14 november 2012

In dat geval gaan de coalitiepartners met spijt terugkijken op de keuze om niet in zee te gaan met een derde partij. De minderheid van de VVD en de PvdA in de Senaat wordt steeds als wapen door de oppositie ingezet.

D66 en GroenLinks dreigen hun steun aan het stelsel in te trekken, en de twee partijen kunnen het kabinet aan een meerderheid helpen. De andere grote blokken in de Eerste Kamer - PVV, CDA en SP - zien al helemaal niets in het plan.

Het grootste probleem is dat GroenLinks en D66 willen dat de 800 miljoen die het schrappen van de basisbeurs oplevert, teruggestort wordt in het hoger onderwijs en wetenschap. Uit het regeerakkoord blijkt dat daar geen enkele sprake van is. En dat terwijl het kabinet nog zo plechtig beloofde dat wel te gaan doen. 'De opbrengsten van de maatregelen in de studiefinanciering worden geïnvesteerd in het onderwijs en onderzoek, aldus het akkoord.

Maar uit de financiële paragraaf blijkt dat het meeste geld verdwijnt naar andere onderwijssectoren. Basisscholen en voortgezet onderwijs ontvangen 344 miljoen en het mbo 250 miljoen euro. Er is alleen sprake van 150 miljoen euro extra dat naar fundamenteel onderzoek gaat.

GroenLinks ziet wel mogelijkheden voor een stelsel maar dan hoort daar een verlaging van het collegegeld bij en moet de aanvullende beurs voor lage inkomens omhoog.

D66 wil dat het stelsel ook geldt voor een tweede studie en voor studenten die ouder dan 27 zijn. Verder eist de partij dat de aflossingstermijn van 20 naar 25 jaar gaat.

Ook het afschaffen van de ov-kaart in 2015 kan nog wel eens sneuvelen in de senaat. De grote oppositiepartijen willen dat studenten tenminste gratis naar college of stage kunnen reizen. VB