Nieuws
Bsa-regeling minder streng
Het college van bestuur komt de universiteitsraad tegemoet in de nieuwe regeling voor het bindend studieadvies (bsa) die volgend collegejaar in gaat.
woensdag 24 oktober 2012

Vrijstellingen voor studenten die een tweede studie gaan volgen, zouden in het plan van het college niet meetellen voor het bsa. De raad vond dat zeer onwenselijk. Dit deel van de regeling wordt nu geschrapt.

Het bsa wordt volgend collegejaar opgehoogd van 40 naar 45 punten in het eerste jaar. Ook komt er in het tweede jaar een bsa van 45 punten. Althans dat is de bedoeling. Er moet nog wel wetgeving komen die dit mogelijk maakt.

Het college gaat in ieder geval gewoon door met het voorbereiden van het nieuwe beleid. De vrijstellingsregeling bleek een struikelblok, maar dat probleem is nu opgelost.

'We zijn bang dat er ongelijkheid ontstaat als je een student die twee studies doet op dezelfde manier behandelt als een student die één studie doet', zei Anne-Marie Leichsenring van studentenpartij SGL.

In de regeling die het college voorstelde, tellen vrijstellingen alleen mee voor het bsa in het jaar dat het betreffende vak gevolgd wordt. Studenten die in hun tweede jaar een tweede studie volgen zijn dan in het nadeel. Die moeten dan voor hun tweede opleiding een tweede- of derdejaars vak halen om aan voldoende punten te komen. De raad stelde voor om een onderscheid te maken tussen studenten die zijn weggestuurd bij een andere opleiding maar wel vrijstellingen meenemen naar hun nieuwe studie en studenten die vanwege een andere (tweede) studie vrijstellingen hebben.

Vice-rectormagnificus Simone Buitendijk liet weten dat het college akkoord gaat met het raadsvoorstel. 'Ik begrijp de bezwaren. We gaan het systeem dan ook zo vormgeven dat vrijstellingen van studenten die twee studies doen, wel meetellen voor het bsa.'

De raad is ook kritisch over het voornemen van het college om het oordeel (of een student wel of niet verder mag studeren) twee weken te vervroegen naar 15 augustus. Deze vervroeging zal volgens de raad in de praktijk vele problemen met zich mee zal brengen. 'Kostbare tijd, namelijk de laatste twee weken van augustus, wordt zowel studenten als docenten ontnomen waarin herkansingen, het nakijken hiervan en eventuele mondelingen kunnen plaatsvinden', schrijft de raad in haar advies aan het college.

'Daar houden we wel aan vast', aldus Buitendijk. 'Het kan ook niet anders. We zitten wettelijk vast aan een datum van 1 september. Het is niet goed voor studenten om te moeten wachten op duidelijkheid tot een of twee dagen voor die datum. Twee weken is het minimum.'

De raad vreest dat er forse ingrepen in het programma van studies nodig zijn om aan de nieuwe datum te voldoen en dan komt de kwaliteit in het geding. Maar het college is er van overtuigd dat de maatregel zonder kwaliteitsverlies in kan worden gevoerd door de opleidingen. VB