Studentenleven
Tip: ?Ga bij je ouders eten?
Het is goed bedoeld hoor, die studentenkookboeken. Maar waarom zijn ze geschreven voor mensen die nog geen ei kunnen onderscheiden van een kookwekker? Mare proefde er vijf voor.  
Thomas Blondeau
woensdag 12 september 2012

Eten over? Eet het op!

'Het is niet de bedoeling om je te vertellen hoe je broccoli klaarmaakt of hoelang je boontjes moet koken. Zoek dat maar op in een standaard kookboek of op het internet', klinkt het zelfverzekerd in dit aantrekkelijk vormgegeven kookboek van culinair journalist Puck Kerkhoven. Om op dezelfde pagina een paar tips te geven over... hoe je broccoli klaarmaakt.

Het illustreert de makke van dit subgenre voor studenten. Wie echt van koken houdt, heeft geen behoefte aan tips over hoe je wentelteefjes of stamppotjes bereidt. En wie nog moet leren hoe je een omelet klutst, wendt zich inderdaad tot internet (tip: YouTube Perfect Scrambled Eggs Breakfastvan schreeuwchef Gordon Ramsay).Dit boek beweert over kliekjes te gaan maar dat is een afleidingsmanoeuvre. Wie zat er nu verveeld met stapels overtollig broodbeleg tot hij de plaatpizza ontdekte? En een budgettip als 'Ga bij je ouders eten' (en neem de kliekjes mee), daar hoef je ook niet voor doorgestudeerd te hebben.

De helder uiteengezette recepten en tips voor de kooknitwit worden wat tenietgedaan door geforceerde leut als tweets en foto's van ongeloofwaardig nette studentenkeukens. Nieuwtje: mits hardgekookt geconsumeerd zijn eieren nog tot twee weken na de THT-datum houdbaar.

De Kliekjesstudentenpocket

€ 14,95

Met eend gevulde kanariepiet

 Zelfs onder de kookcahiers voor sjaarzen heb je klassiekers. Deze receptenbundel is alweer aan zijn vijfde druk toe en is zodoende in heel wat Leidse kruidenkastjes en afzuigkaprekjes te vinden. Met dank aan het stripgevogelte Fokke & Sukke dat vrolijk door de pagina's fladdert. Hier een gagje, daar een illustratie en af en toe een weetje van het allooi: 'DIT VERZIN JE NIET! Onze botten bestaan voor een groot deel uit kalk.'

Het boek is van een degelijk formaat, de pagina's zitten onder een dikke glanslaag en zijn bovendien ingenaaid. Dat zorgt ervoor dat het makkelijker open blijft liggen en dat een spatje geen ramp is. Omdat de jool is toebedeeld aan de professionals blijven de recepten gespaard van studentikoze grapdwang. Bevreemdend zijn wel de teksten die ieder hoofdstuk voorafgaan. Zo staat bij het chapiter 'Slim': 'Als je dan toch niet van gisteren bent, kunnen we je wel om een boodschap sturen! Goochemerds gebruiken hun verstand ook in de kombuis.'

En vies van een likje smeergeld zijn ze ook niet, daar in de cartoonvolière. Dit boek kwam er mede door de Nederlandse Zuivel Organisatie. Opmerkelijk hoe vaak een gerecht blijkt op te kikkeren van een handvol kaas of een vlokje room.

Kook! Met Fokke en Sukke

€ 10,95

Kook ook prefab 

De kannibalistische titel Kook ook studenten heeft niets met alternatieve voedingsstijlen te maken maar is een ongelukkige erfenis van de Kook ook...

reeks. Tientallen deeltjes verschenen er al met soms aannemelijke varianten als Kook ook Snel of Multiculti en minder gangbare methodes als Kook ook Brood of Kaas. Gezien de hoeveelheid titels slaat de formule aan en zo wordt ook in deze editie geen woorden vuil gemaakt aan mijmerende inleidingen of gegiebel. Een paar zinnen over hoe goed vette vis en noten zijn voor je hersenen. En dat je niet mag vergeten je wok in te branden. Meer moet dat niet zijn.Misschien komt het door de prefabmethode waarmee dit boekje in elkaar gezet, maar hier en daar zijn wat inconsequenties te bedenken. Zo hebben ze een budgetafdeling die gerechten onder de twee euro verzamelt. Met wat creatief boekhouden kun je dan misschien met spek omzwachtelde en met kruidenkaas gevulde kipfilets bereiden, maar dan wel zonder de serveersuggestie van geroosterde witloof en gebakken aardappels.

Bij de meeneemlunchpakketten staan dan weer overtolligheden als een boterham met avocado. En waarom zou je als armlastige student een aardappeltortilla willen maken met een gram saffraan erin? Die leuke gele toevoeging kost je al tien euro.

Kook ook Studenten

€ 6,95 

Tof doen met Tiff

Tiffany Goodall is een vriendin die je iedereen toewenst. Toen ze studeerde in Newcastle organiseerde ze etentjes bij haar thuis.Elke dinsdag legde je vijf euro in en dan ging zij aan de slag

'Tiffs dinsdagen' werden geliefd onder haar vrienden en berucht bij de buren wegens de lange nazit. Goodall is een hoogblonde meid die bij voorkeur sauzen en puddings proeft door die voor de lens van een fototoestel van haar vingers te likken. Ze heeft veel blonde vriendinnen die met gesloten ogen al dat lekkers naar binnen helpen werken. Iedere recept is opgemaakt als een fotostrip waarbij tekstballonnetjes je bijstaan. Die uitleg komt nu eens uit Goodalls mond en dan weer uit het voedsel zelf. Die stappenplannen maken het boek zeer geschikt voor wie net komt kijken in de keuken. Wie nog nooit een risotto heeft in elkaar gedraaid, kan gebaat zijn om de verschillende fasen van deze zalvige brij voor zich te zien.

Tiffs geklets is tot een minimum beperkt, iets wat bij andere persoonlijke kookschriften nog al eens dreigt te ontsporen. Je wenst haar wel betere liefjes toe. In het hoofdstuk mannenvoer ('Superhete lamscurry laat zien wie er echt ballen heeft') zien we een paar melkmuilen met emo-kapsels aanschuiven. Dat wordt niets, zie je zo.

Het ultieme studentenkookboek

€ 10,95

'Investeer in een zesteur!' 

In de verhouding van aantal recepten ten opzichte van de aanschafprijs komt dit boekje als slechtste uit de bus. Daar staat tegenover dat deze vertaling uit het Frans gespeend is van tips over hoe je je voorraadkastje moet vullen. Dat krijgen ze heus wel van thuis mee tussen Lille en Nice.

Het eerste gerecht doet al meteen wat schizofreen aan. De bruschetta (open tosti met pretenties) wordt 'rapido' genoemd maar komt wel met een gepocheerd eitje. Is pocheren nu niet net zo'n kooktechniek die vooral beheerst wordt door mensen die je niet moet bijbrengen hoe je een wrap moet opvullen?

Deze vermenging van hoge en alledaagse gastronomie is een constante in het boek. Pastaschotels waar je werkelijk niets voor moet kunnen, krijgen als begeleidend advies dat je maar beter eens kunt investeren in een zesteur (waarmee je fijne citroenschilletjes kunt trekken).

De vegetariërs (sowieso zwaar ondergewaardeerd bij dit slag van culinaria) kunnen dit werk overslaan. Maar wie van toetjes houdt is hier op zijn best. Eenvoudige en toch niet al te alledaagse desserts zoals gekaramelliseerde banaan met speculaas of appeltaart met ahornsiroop presenteren zich als kinderspel om te bereiden. Maar eerst maar eens naar de kookwinkel dus.

Studentenkookboek

€ 9,95