Nieuws
Alfa?s (redelijk) snel aan de baan
71 Procent van de afgestudeerden aan de faculteit Geesteswetenschappen vond binnen twee maanden een baan. Dat blijkt uit een arbeidsmarktonderzoek onder 839 alumni die de afgelopen vier jaar afstudeerden.
woensdag 12 september 2012

Niet alle banen waren meteen op niveau en slechts iets meer dan de helft van de deelnemers bekleedde een fulltime functie.

Ook deed maar 15 procent van hen werk waarvoor ze specifiek waren klaargestoomd. Nog eens 29 procent deed werk waarvoor in ieder geval wel een verwante opleiding was vereist.

Een vergelijkbaar onderzoek vier jaar geleden toonde nog aan dat 80 procent binnen twee maanden een baan vond. Toch is Decaan Wim van den Doel, zeker gezien de crisis, positief gestemd over de resultaten: 'Hoewel het altijd beter kan, vinden onze studenten dus eigenlijk best snel een goede baan. Daar kunnen we trots op zijn.'

Opgedane academische vaardigheden en een academisch diploma leveren volgens de deelnemers een belangrijke bijdrage aan hun loopbaan. Maar ook wie tijdens de studie werk- en bestuurservaring opdoet, heeft daar later op de arbeidsmarkt daadwerkelijk profijt van.

78 procent van afgestudeerden met relevante werkervaring vond binnen twee maanden een baan, tegenover 60 procent van degenen zonder. Bovendien vonden degenen met werkervaring eerder een baan op hbo- of academisch niveau. De specialisatierichting binnen de opleiding, de gevolgde minor en keuzevakken hadden minder effect.

Het onderzoek werd uitgevoerd door DESAN Research Solutions en de Studentenloopbaan Service Geesteswetenschappen in opdracht van het faculteitsbestuur.

Om de doorstroom naar de arbeidsmarkt verder te bevorderen is de faculteit inmiddels een campagne gestart. Onderdeel daarvan is een voorlichtingsdag op 20 oktober. MvW