Columns & opinie
Geen Commentaar: Rijke stinkerds melken
Frank Provoost
woensdag 13 juni 2012

Prachtig nieuws voor alle archeo-, socio-, psycho-, antropo- en egyptologen in spe. En ook bij communicatie-, beweging- en vrijtijdwetenschappers kan de vlag uit, om nog maar te zwijgen over historici, Neerlandici en studenten talen en culturen van Mesopotamië en Anatolië.

Voorlopig hebben jullie afgedaan als melkkoe. De langstudeerboete wordt straks wellicht onrechtmatig verklaard door de rechter, het sociaal leenstelsel is dankzij hoge verkiezingskoorts uitgesteld. U en uw toekomstige mede-werklozen lijken voorlopig niet dieper in de buidel te hoeven tasten om jullie kansloze studies te voltooien. Geniet ervan.

Het heeft allemaal te maken met een frisse blik. Wie universitaire bezuinigen enkel overlaat aan het verantwoordelijke ministerie snijdt zichzelf in de vingers. Die onderwijsbureaucraten komen altijd weer met iets lulligs. Dan schrappen ze ergens een gehandicaptenpotje, of een wezenwetje. Allemaal kruimelwerk.

En dus gingen het ministerie van Financiën en Volksgezondheid maar eens meerekenen. En met succes: ze stuitten op goed bewaard gebleven goudmijn: artsen in opleiding.

In een pas verschenen rapport beschrijven ze hoe er op de universitair medisch centra kan worden gekort. Belangrijker dan het betoog is de soundbite. Die luidt in dit geval: een academisch ziekenhuis is 'een bad met vijf kranen'. Goed gekozen, want je ziet de kapitalen al over de rand klotsen (en de spuigaten uitlopen, en die arme belastingbetalers maar dweilen met de kraan open, etc.).

Een van de voorstellen om een van die kranen dicht te draaien: toekomstige dokters moeten tien procent van hun studiekosten zelf betalen. Dat komt neer op ongeveer 13.500 euro per jaar. Want, zo redeneert het ministerie, later als ze groot zijn, kunnen die rijke stinkerds dat makkelijk missen.

Hè, hè. Eindelijk gerechtigheid.

U kent ze wel. Die witte jassen waaronder veel te dure gaatjesschoenen prijken. Dat bekakte, ongeïnteresseerde toontje. Die oppervlakkige blikken die uw lichaam minzaam keuren op mankementen. Dat vorstelijk salaris, die bruine gelaatstint opgedaan met zeil- en golfvrinden, en niet te vergeten: dat gratis abonnement op Arts & auto.

Dat een geneeskundestudent na zes jaar studie(schuld) nog steeds onder aan de ladder moet beginnen, doet er niet toe. Dat artsen uiteindelijk dagelijks beslissen over leven en dood, daar gaan we niet over zeuren. Kaalplukken die handel.

Het plan ligt inmiddels bij het kabinet. Of die het voor de nieuwe verkiezingen door de Kamer kan loodsen. Dan is er weer 425 miljoen euro verdiend.

Maar wacht eens even. Is dat alles? Als de succesvollen van straks het nieuwe doelwit zijn, waarom het dan hierbij laten?

Volgende patiënt graag!

Wat te denken van al die welbespraakte rechtenstudenten die bij grote advocatenkantoren belanden, die verdienen straks toch ook bovenmodaal? En bij bestuurskunde krioelt het toch ook van high po's? En die jarenlang karakters stampende sinologen, belanden die uiteindelijk niet gewoon bij het goedbetaalde bedrijfsleven, om nog maar te zwijgen over de bolleboosjes a.k.a. 'future leaders of tomorrow' van de university colleges?

Laat die crisis maar komen. Zolang we kraantje voor kraantje dichtdraaien, worden we vanzelf rijk.