Nieuws
Tapdiploma: zakken kan niet
Gediplomeerd bier tappen is nog eenvoudiger geworden. Studenten kunnen nu online de cursus Instructie Verantwoord Alcoholschenken volgen.
woensdag 6 juni 2012

Na vijf tot tien minuutjes online vragen invullen, is de deelnemer aan de cursus een gratis schenkcertificaat rijker. Tot voor kort moest een student nog de deur uit om het papiertje te halen.

De cursuswebsite is een initiatief van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), die wil het voor haar leden makkelijker maken 'hun barvrijwilligers correct op te leiden', aldus het persbericht van de vereniging. De LKvV wil eigenlijk alle leden van een studentenvereniging verplichten de cursus af te ronden.

Veel blokken komt er niet aan te pas om de cursus te halen. De twintig multiple-choicevragen zijn met een beetje gezond verstand wel correct in te vullen. Wie toch de fout in gaat, krijgt uitgebreid uitleg en mag dan nog een keer proberen het juiste vakje in te vullen.

De website is in samenwerking met de nationale sportkoepel NOC*NSF en de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik opgezet. NOC*NSF gebruikt al langer een soortgelijke cursus voor de barvrijwilligers van haar sportkantines. De nieuwe cursus is echter volledig toegespitst op studentenverenigingen en bevat bijvoorbeeld een scenario met een ouderejaars die gedurende de introductieweek op de sociëteit sterke drank bestelt voor enkele minderjarige studenten uit zijn mentorgroepje, of klanten die er jonger uitzien dan zestien, en weigeren een identiteitsbewijs te tonen (met als een van de mogelijke antwoorden: 'Je verkoopt hem toch maar twee biertjes. Als hij zegt dat hij 16 is, dan zal dat wel zo zijn.') VB