Nieuws
Strengere deadlines voor student
Voortaan moeten studenten van de faculteit Geesteswetenschappen een verzoek om uitstel indienen bij de examencommissie, wanneer ze de deadline van een paper niet halen. Tot nu toe werd dat vaak informeel met de docent afgesproken.
woensdag 6 juni 2012

Dat bleek tijdens de faculteitsraad van vorige week. Ook docenten moeten de deadlines van hun nakijkwerk goed in de gaten houden. De studentenfracties staan achter de maatregelen. 'Studenten vinden het prettig als er, zowel voor docenten als voor henzelf, sancties zijn voor het overschrijden van deadlines,' gaf Gijs Drijer van SGL aan. 'De examencommissie is minder benaderbaar voor individuele afspraken over het later inleveren van een paper. Docenten stemmen eerder toe,' verduidelijkt Marc Newsome van BeP.

Raadslid Eric Storm had zijn bedenkingen. 'Ik ben er niet voor om dergelijke bureaucratische middelen in te zetten voor zo'n klein probleem.' Wel gaf hij aan dat de examencommissie van de studie geschiedenis gerust zo'n vierhonderd verzoeken om uitstel zou kunnen krijgen, wat volgens zijn raadsgenoten nu ook weer niet op zo'n heel klein probleem wijst. Na een stemming bleek een meerderheid voor de strengere maatregel. 'Alleen met een héél goede reden, die bekend is bij de examencommissie in plaats van alleen bij de docent, kun je een deadline nog missen,' besloot decaan Wim van den Doel dan ook.

Wat betreft de deadlines voor het nakijkwerk voor docenten wees vice-decaan Willem Drees erop dat studenten een overschrijding kunnen melden bij de opleidingscommissie. 'Wanneer een patroon te signaleren is, spreekt de opleidingscommissie de docent daarop aan. Voor hen geldt overigens ook dat ze uitstel kunnen aanvragen wanneer ze een goede reden hebben.' Docenten hebben drie weken de tijd om hun nakijkwerk te voltooien. Van den Doel verzekert de studenten nog eens dat ook dit punt serieus genomen wordt.

Verder complimenteerde Newsome namens de studentenpartijen en studieverenigingen het faculteitsbestuur met de koers van het studiesuccesplan. 'De afgelopen periode was behoorlijk heftig, maar het bestuur heeft dit goed aangepakt. Zelf ben ik erg enthousiast over de aandacht voor studiebegeleiding.' De vrede in de raad leek daarmee wedergekeerd. Voor de faculteitsraad van april hadden studieverenigingen met e-mails, Facebookevents en een petitie hun leden nog massaal opgetrommeld. Naast de plannen zelf, kon vooral het gebrek aan inspraak door studenten op veel kritiek rekenen. Op 15 mei boden zij met de faculteitsfracties een alternatief aan, waaruit het bestuur punten heeft overgenomen.MVW