Fiets weg = geld terug

6 Juni 2012

Als de gemeente Leiden dit voorjaar je fiets meenam, krijg je de boete die je betaalde terug.

Geschiedenisstudente Myrthe Doelman, jouw fiets was meegenomen?
‘Ja, twee keer zelfs. Onterecht, want ik had hem wel goed in het rek gezet. Hij stond bij de Rembrandt-stalling en daar is te weinig ruimte, dus ik denk dat iemand anders mijn fiets uit het rek heeft gehaald. Op de foto van de gemeente stond de achterkant van mijn fiets net buiten de rand.’

En toen?
‘Mijn zwager is advocaat, en hij wist dat er net in Den Haag een uitspraak was gedaan ten gunste van iemand wiens fiets was meegenomen. Hij schreef een brief aan de gemeente Leiden dat de Fiets Fout = Fiets Weg-verordening sinds de uitspraak in Den Haag niet meer rechtsgeldig was.’

En klopte dat?
‘Ze zeiden dat we gelijk hadden, en we niet eens naar de rechter hoefden.’
Dus je kreeg je geld terug? ‘Ja. Sterker nog, als je fiets tussen februari en 7 mei van dit jaar is meegenomen door de gemeente, heb jij ook recht op geld terug.’

Wat was er op 7 mei?
‘De gemeente heeft de Algemene Plaatselijke Verordening razendsnel aangepast, en op de zevende ging die in. Maar voor studenten is het toch goed nieuws: ze krijgen geld terug, en ze kunnen de gemeente laten zien dat steeds maar fietsen meenemen niet zo makkelijk is. Er moeten gewoon meer fietsenstallingen komen.’ BB

Deel dit bericht: