Nieuws
Pas bestuursbeurs na propedeuse
De universiteitsraad, assessoren, studieverenigingen en de Plaatselijke Kamer van Verenigingen zijn akkoord gegaan met de nieuwe regeling bestuursbeurzen. Belangrijkste aanpassing is dat studenten pas in aanmerking komen voor een beurs als zij hun propedeuse hebben.
woensdag 21 maart 2012

In het oorspronkelijke voorstel, dat onder leiding van oud-universiteitraadsvoorzitter Arno Geleijnse tot stand kwam, was er ook ruimte voor studenten die nog wat punten te kort kwamen. Deze kwestie was echter een halszaak voor het college. ‘We vinden dat de studie op orde moet zijn, voordat er wordt bestuurd’, zei vicerector magnificus Simone Buitendijk in december.

‘We beschermen studenten zo ook tegen zichzelf.’ Volgens het college halen studenten die eenmaal op een achterstand staan, dit zelden nog in.

Ook het idee dat studenten hun vergoeding ook later  - na het behalen van de P - konden krijgen, stuitte op weerstand van het college. Studenten krijgen nu een vergoeding per maand of op het einde van het jaar.

‘De verschillende partijen accepteren de aanpassingen van het college’, zegt universiteitsraadvoorzitter Jasmijn Mioch. ‘Omdat het van groot belang is dat er spoedig een heldere regeling komt.’

Voltijdbestuurders krijgen per 1 september 2012 een bedrag van 250 euro per maand als ze uitwonend zijn. Thuiswonenden krijgen 90 euro per maand. Wie twaalf maanden in een studiejaar bestuurt, krijgt ook het wettelijk collegegeld terug.

Het is nog niet zeker of de regeling er daadwerkelijk gaat komen want er wordt in Den Haag nog een politieke discussie gevoerd over het collegegeldvrij besturen. VB