Nieuws
Elsevier bindt in
Het wetenschappelijke uitgeversconcern Elsevier trok begin deze maand haar steun aan de Amerikaanse Research Works Act in. Dat wetsvoorstel zou het moeilijker maken voor wetenschappers om hun data in gratis Open-Access bladen te publiceren, en om hun data te delen.
woensdag 21 maart 2012

Het lobbywerk van Elsevier was reden voor Fields Medal-winnaar Timothy Gowers om een petitie te starten op TheCostOfKnowledge.com. De wet lijkt voorlopig van de baan: ook de indieners ervan doen niet meer mee. Maar de petitie loopt gewoon door; bij het ter perse gaan van deze Mare stond de teller op bijna negenduizend ondertekenende wetenschappers. Zij zeggen niet meer te publiceren in, of peer review te doen voor, uitgaven van het Brits-Nederlandse concern. Daaronder veel wiskundigen, maar ook geesteswetenschappers als de Leidse hoogleraar Mark Deuze staan erbij.

De overige kritiek hebben wetenschappers al jaren op hun uitgevers: ze zijn te duur (Elsevier boekte in 2011 een recordwinst van bijna 900 miljoen euro), ze verkopen hun titels in onhandige bundels, ze pompen de citatiescores van hun bladen op en ze zijn ongezond bevriend met de farmaceutische industrie.

De opstellers geven toe dat dit evengoed geldt voor andere uitgevers, maar die zitten minder in de wiskunde-hoek. Elsevier gaf in een reactie in de Volkskrant aan de communicatie te gaan verbeteren. BB