Nieuws
Voorstel voor collegegeldvrij besturen
VVD en D66 hebben een wetsvoorstel ingediend om collegegeldvrij besturen mogelijk te maken. Dit moet er voor zorgen dat studenten die zich naast hun studie willen ontplooien daar niet financieel de dupe van worden.
donderdag 1 maart 2012

Studenten die een bestuurswerk doen bij een vereniging en daardoor niet studeren, kunnen zich in het voorstel tijdelijk uitschrijven bij hun universiteit. Hierdoor hoeven ze geen collegegeld te betalen en lopen ze geen studievertraging op. In de huidige situatie moet je om een studiebeurs te ontvangen ingeschreven staan bij de universiteit. Studenten die niet studeren lopen zo vertraging op die kan leiden tot hoge kosten vanwege de langstudeerboete. Dat werkt studenten die meer uit hun studietijd willen halen tegen, vinden Kamerleden Anne-Wil Lucas (VVD) en Boris van der Ham (D66).

In het voorstel wordt de bestuursbeurs losgekoppeld van inschrijving van de universiteit. Studenten die een bestuursbeurs ontvangen schrijven zich uit, maar sluiten wel een contract met de universiteit, waardoor ze in aanmerking blijven komen voor studiefinanciering en studentenhuisvesting. De periode waarin de studenten uitgeschreven zijn wordt niet opgeteld op de nominale studieduur. Universiteiten kunnen zelf bepalen waarvoor ze de regeling inbrengen, schrijven de Kamerleden. Dit kan naast bestuurswerk of medezeggenschap ook topsport zijn of studiegerelateerde bijdragen zoals het bouwen van een solarauto.

Eerder al kondigden Lucas en Van der Ham collegegeldvrij studeren mogelijk te willen maken. Staatsecretaris Zijlstra liet toen weten niet enthousiast te zijn, maar dat een regeling wel mogelijk is. Volgens de Kamerleden bestaat er een meerderheid in de Tweede Kamer voor hun voorstel. In april wordt het voorgesteld.DJZ